Най-скъпото месо на пазара е телешкото, а за да успее един нашенец с минимална работна заплата да си позволи килограм от него, трябва да работи 5.50 работни часа, показва Meat Price Index за 2017 година.
Според световния индекс най-скъпото телешко е в Швейцария с цена на килограм от 49.68 долара за килограм. Въпреки това швейцарците трябва да работят само 3.1 часа на ден, за да го купят за трапезата си, дори за неквалифицираните служители на минимална работна заплата.
Най-достъпно за българите е пилешкото месо и съответно – най-консумираното. Сънародниците ни трябва да работят само 2.50 часа на ден, за да си купят един килограм пилешко месо.
За да си позволиш бяла риба у нас, трябва да работиш 5.80 часа на ден. За свинското часовете падат на 4.40, а най-дълго българите трябва да работят, за да си купят килограм агнешко месо – 8.20 часа на ден.
Според компанията Caterwings, подготвила класацията, разходите за телешко, риба, пилешко, свинско и агнешко месо в най-големите градове на всяка една от 52-те изследвани страни се сравняват с минималното заплащане. След това изчисленията се ползват, за да се прецени доколко продуктите са достъпни.
Данните показват, че най-високите цени на месото са в Швейцария, а най-ниските в Украйна. Но цените не са от решаващо значение, когато стават дума за потреблението на месо, а заплатите на местните.
Така например в Норвегия, която е сред страните на най-високи цени на месо, можеш да си позволиш килограм телешко само след 1 работен час, защото заплатите в страната са високи.
Докато в Индонезия ще трябва да работите 23.6 часа за килограм телешко месо, тъй като там заплатите са много ниски.
Проучването показва още, че най-рядко хапват бяла риба в Египет, където е необходимо да работят 44.2 часа, за да си я позволят, а най-често – в Швеция, където трябва да работят само един час.
Коментари