Всяка активна домакиня се е сблъсквала с ужаса след развихрено готвене - особено с мазните петна по керамичният плот на готварската печка.
Всички сме свикнали със старите готварски печки и котлони, които почистваме успешно с абразивни препарати и телени гъби, но при керамичния тези методи са напълно забранени. Керамичният плот е много по-деликатен и лесно се надрасква.
Но и за тях има ефективни методи и препарати за почистване. Като за начало трябва да се уверим, че котлонът е изстинал, тъй като в противен случай ще загори напръсканият препарат и ще замирише.
Ако нямаме специален препарат за керамични плотове или специална шпатула, която лесно се намира в повечето магазини, то не се отчайвайте -
има някои продукти, които се намират във всеки килер и биха били също толкова ефективни.
Содата за хляб, винения оцет, сока на един лимон или пресен лимон вършат чудеса в борбата с упоритите мазни петна.
Ако решите да използвате сода за хляб, то първо разтворете я в малко количество вода до образуването на мека паста. Трябва ви и микрофибърна кърпа или влажна гъба, с която трябва да натъркате малко количество от пастата, може да оставите малко да поседи за по добър ефект. След това почистваме с чиста кърпа.
Ако решите да използвате лимон или оцет, то тогава го сипете в бутилка с пулверизатор и напръскайте. Оставете да подейства и отново избършете с чиста влажна кърпа.
Който и вариант да изберете, винаги трябва да почистим добре остатъците с влажна чиста кърпа, за да не загорят и замиришат, когато отново включим котлона.
Коментари