Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как да отглеждаме бамбук вкъщи

Как да отглеждаме бамбук вкъщи

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532493
Как да отглеждаме бамбук вкъщи

Бамбукът е стайно растение, което се отглежда много лесно. Той се нуждае от светлина, топлина, но не трябва да е изложен на пряка слънчева светлина. Може да се отглежда и при сух въздух.

Бамбук можете да отглеждате в саксия или ваза. Ако изберете варианта със саксията, то почвата не е необходимо да е специална, но трябва да има добър дренаж. Ако пък се спрете на варианта да отглеждате бамбук във ваза е добре да знаете, че водата се сменя на 10 дни и се добавят подходящи торове за този вид растение. Бамбукът расте бавно и трябва търпение, за да се насладите на много стръкчета. Подходящата температура е 20 до 25 градуса.

Когато времето е топло, бамбукът изисква редовно поливане, но не трябва да задържа вода. През студените месеци се полива, когато почвата е суха. Периодът на пресаждане е на 2 години, като най-подходящият сезон за пресаждане е пролетта.

За да предпазите бамбука от пожълтяване не го излагайте на пряка слънчева светлина. Високото съдържание на хлор и флуор във водата също води до пожълтяване на бамбука. Можете да сипете вода в съд и да я оставите да престои едно денонощие преди да поливате растението.

Размножаването на бамбука става чрез отрязване на връхчетата. Във вода се добавят дървени въглища и връхната част на бамбука се потапя. Коренчетата се появяват след около 3 месеца и тогава можем да засадим отново растението. Там, където сте отрязали връхчето, ще пораснат стъбълца.

Листата на бамбука са токсични и затова е важно да се съобразите ако имате малко дете в дома или домашен любимец. В тези случаи най-добре е бамбука да сложите на високо, където достъпът е невъзможен.

Ако искате да направите вашия бамбук по-красив и различен, можете да извиете крайчетата му. Това се прави с увита тел и около нея се завърта растението. Другият начин е като завъртате растението в различни посоки спрямо светлината. Става дума за непряка слънчева светлина.

Как да отглеждаме бамбук вкъщи

Бамбукът е растение, което носи символика. Според фън шуй бамбукът носи щастие и спокойствие в дома, уравновесява отношенията и често е предпочитано растение и за работното място. Много често бамбукът се подарява, заради положителната му енергия.

За да носи щастие в дома, бамбукът трябва да сложите в източната част на дома и да бъде в стъклен, прозрачен съд. Това правило е според фън шуй. Ако не спазвате това правило, все пак е добре да знаете, че бамбукът може да живее в почти всяко помещение. Подходящи са и всекидневна стая, и кухня, и баня.

Какви послания носи бамбукът зависи от броя на стръкчетата. Ако има два стръка, значи ще ви донесе любов, а три стръка носят щастие. Бамбук с четири стръка не се предпочита, защото се смята, че носи лош късмет! За здраве бамбукът трябва да има пет, шест или седем стръка.

Осем стръка ще ви донесат богатство. За късмет и щастие бамбукът трябва да има девет стръка. Ако искате благополучие и късмет за цялото семейство, то тогава бамбукът във вашият дом трябва има 21 стръка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest