Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»12 неоспорими ползи от кафето

12 неоспорими ползи от кафето

Консумация на кафе

Вие от кои сте? От противниците или от почитателите на кафето? Ако сте от първите, сега ще имате възможността да се убедите, че горчивата напитка е полезна. Съществуват достатъчно доказателства, че при много хора при определени условия кафето играе ролята на стимулатор и антидепресант.

Британски специалисти изброиха пред Би Би Си 12 полезни свойства на кафето.

1. Кафето се съчетава добре с алкохола. Любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб. Това е доказано!

2. Консуматорите на кафе имат по-малки шансове да се разболеят от рак на кожата. Кофеинът се използва в козметиката. Лосионите за тяло, които съдържат екстракт от кофеин и зелен чай, намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.

3. Настроението и общото здравословно състояние се повишата от 1-2 чаши кафе дневно. Това се дължи на допамина. Допаминът е веществото, което е отговорно за нашето привикване с употребата на кафе. Специалистите обаче предупреждават, че повече от 2 чаши кафе на ден ще ви докара по-лесни пристъпи на паника.

4. Хората, които не обичат да пият кафе, са заплашени в по-голяма степен от болестта на Паркинсон.

Кафе

5. Кафето е богато на антиоксиданти.

6. Кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. Дори е установено, че в подобни ситуации черната напитка имат по-ефективно действие дори от аспирина.

7. Кафето не нарушава сърдечната дейност. Тази заблуда беше развенчана. 4-5 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към различните сърдечно-съдови заболявания, твърди най-новото изследване.

8. Кафето действа положително на паметта. Установено е, че хората след 60 години по-малко страдат от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.

9. Кафето подобрява и кратковременната памет. Най-вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.

Кофеин

10. Кафето не предизвиква хипертония. При употреба на 1-2 чаши от хората, които не пият редовно кафе, наистина временно повишават кръвното си налягане. Но това не са наблюдава при тези хора, които пият редовно кафе. Най-вероятно заради привикването.

11. При определени ситуации кафето е полезно дори за децата. Преди 11 години бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата в случай на внезапно спиране.

12. Кафето може да намали посещенията при стоматолог. Но трябва да се пие често без захар и мляко. В печените зърна се съдържа бактерията Streptococcus mutans, която причинява образуване на кариеси.

Ако обичате да се наслаждавате на вкуса на кафето, разгледайте нашите рецепти за:

- фрапе;

- Еспресо Романо;

- или вижте как да си направите лате макиато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Павел
Павел
04.04.2013 23:18
Здравейте,
бихте ли искали да участвате в проучването за предпочитанията към марки кафе,ако желаете моля попълнете тази анкета

Тя съдържа 11 въпроса свързани с предпочитанията на марки кафе .Това проучване е с нестопанск,а учебна цел Времето за попълване не отнема повече от 3 минути.Краен срок за попълване 8.4.2013 БЛАГОДАРИМ ВИ !
0
0
Някой
Някой
10.03.2013 14:09
Цялата статийка е пълна с грешки и неверни факти. Не знам кой го е писал това,но е добре да се порови малко, да почете, а после да пише със задните си части. 90% от написаното е неточно,невярно или чиста измислица.
3
0
Женя
Женя
09.03.2013 15:56
последната точка е в противоречие с темата. Казвате, че тази бактерия съдържаща се в кафето причинява кариеси, това е така.... но това безспорно УВЕЛИЧАВА посещенията при стоматолога....
6
0
Митко
Митко
22.04.2011 13:52
Не съм съгласен с текста по-горе. В последните години прекалено много се рекламира кафето и ползата от него. Кафето съдържа вещества, които действат зле на нервната система и на тялото като цяло.
Понеже в началото има някакво възбуждащо нервите действие, се мисли че човек се чувства по-добре, докато не дойде изтощението. А смесването с алкохол е още по-вредно. Освен това не може да маскираш действието на алкохола с нещо полезно, камо ли с кафе.
3
0