Умът сече като бръснач от газирани напитки

Умът сече като бръснач от газирани напитки

Няма спор в това, че като цяло газираните напитки не са никак полезни. Въглеродният двуокис в тях стимулира секрецията на стомашните сокове и причинява подуване на корема. Газираните сокове не са препоръчителни при хора с различни хронични заболявания като алергии, прекомерно телесно тегло, гастрит, язва. Освен това според американски учени сладките газирани напитки увеличават възможността за затлъстяване почти двойно.

Това не е всичко: газирани напитки насърчават развитието на кариеси, изтъняват костите, донякъде са свързани с образуването на камъни в бъбреците заради фосфорната киселина в тях, могат също да причинят диабет.

Да, това са все отрицателни качества на газираните напитки. Но, ето, че учени откриха и положително качество. Установено бе, че газираното избистря ума и ни освобождава ни от онези тежки мисли и умора, натрупани през деня.

Изводът е вследствие на проучване на учени в университета в Южна Дакота, САЩ.

Те съветват когато ни предстои да вземем важно решение в живота си, просто да изпием една чаша от любимата ни безалкохолна напитки.

Вследствие на газираното, леко се повишава нивото на захар в кръвта. А това помага да взимаме мъдри решения. От друга страна, липсата на глюкоза в организма, води до импулсивни решения.

В анкетата на учените участвали 65 студенти. Те трябвало да отговорят на въпрос, чиито възможни отговори били да вземат известна сума пари сутринта или да получат по-висока сума, но по-късно през деня.

Половината от участниците отговорили на гладен стомах, а другата половина - след като изпили засладено газирано питие. "Десет минути след сладкото питие участниците бяха по-склонни да получат по-висока сума, но по-късно", обяснява един от психолозите в експеримента Сао Тян Ванг.

Изследването е проведено с цел да се разбере дали нивото на кръвната захар регулира не само навиците за хранене, но и взимането на важни решения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
....
....
17.02.2012 01:22
в кока-колата не може да има голямо количество захар.Вътре има подсладители,ако има много захар тя няма да е газирана.Като сложите захар допълнително в колата вече не е газирана...Колата наистина вреди през зимата на всичко,но през лятото нямам проблеми от нея.
0
0
Клара
Клара
11.09.2011 13:22
Не пийте газирани напитки! Не ги давайте на децата си! Колата у нас е пълна с царевична захар! Вода, чай, пресни сокове са предостатъчни варианти за утоляване на жаждата.
0
0