Как да изчистим котлен камък от кана

Как да изчистим котлен камък от кана

Почистване на котлен камък от кана

Всяка домакиня се сблъсква често с проблема с образуването на котлен камък в каната или чайника. И няма значение какъв е чайникът - електрически или обикновен, необходимо е да не го изоставяте с котлен камък, а да го почиствате от него навреме.

Как се образува котлен камък?

Водата съдържа различни минерали и соли в различни количества. Някои от тях, калциеви и магнезиеви соли, образуват твърда утайка при кипене. Колкото повече соли във водата, толкова по-бързо се появява слой котлен камък. Разбира се, водата може да се пречиства с помощта на филтри, но това само ще забави образуването на варовик. В обикновените чайници котленият камък се образува по дъното и вътрешните стени, а в електрическите чайници - върху нагревателния елемент, който влиза в контакт с водата.

Много производители на чайници и кани препоръчват използването на специални препарати за отстраняване на котления камък. Тях можете да ги откриете почти във всички магазини и супермаркети. За да премахнете варовика, трябва стриктно да се придържате към инструкциите и препоръките на почистващото средство, за да не повредите частите на устройството.

Почистване на котлен камък с лимонена киселина

Премахването на котления камък с лимонена киселина е доста прост, достъпен и ефективен начин. Подходящ за всички видове кани (неръждаема стомана, керамика, емайлирани, електрически пластмаси и стъкло) е умерен или слаб варовик.

МЕТОД: 20 г лимонена киселина се разтварят в 1.5 литра вода, изсипете получения разтвор в каната и оставете да заври. След което накиснете за още 30 минути или да се охлади напълно. Излейте течността и изплакнете внимателно с мека гъба. Налейте отново чиста вода и я кипнете, излейте я и изплакнете каната.

Почистване на котлен камък с оцет

Почистване на котлен камък

Налейте в каната 1 литър вода и 100 мл оцет, включете каната да заври водата и оставете да накисва за 5-10 минути. Тази процедура повтаряте и оставяте да накисва за 20 минути. Излейте сместа и измийте внимателно с мека гъба. Налейте отново чиста вода, кипнете водата и излейте, изплакнете каната.

Почистване на котлен камък със сода бикарбонат

Налейте в каната 1 литър вода и включете да заври. Във врялата вода сипете 1-2 с.л. сода бикарбонат и оставете за 30 минути да накисва. Измийте добре с мека гъба и налейте чиста вода, включете за заври. Излейте водата и изплакнете каната.

Сода, оцет и лимонена киселина за дебел и стар котлен камък

Котлен камък

За този троен удар по варовика налейте 700 мл вода в каната и добавете 3 с.л. сода бикарбонат и оставете да заври, накиснете за 10 минути и излейте разтвора.

Налейте 700 мл вода и добавете 2-3 с.л. лимонена киселина и оставете да заври, оставете да накисне за 10 минути и излейте. Налейте 700 мл вода в каната и 250 мл оцет, оставете да заври и накиснете за 5 минути, излейте разтвора. Измийте внимателно каната с мека гъба и отново налейте чиста вода, оставете да заври и излейте водата, изплакнете каната.

За слаб и умерен котлен камък използвайте лимон

Налейте вода в каната, включете да заври и пуснете две четвъртинки лимон, оставете да накисва за 60-90 минути до пълно охлаждане, излейте сместа и изплакнете каната с мека гъба. Налейте отново чиста вода и оставете да заври, излейте водата и изплакнете каната.

Полезни съвети при премахване на котлен камък

- Използвайте само филтрирана или бутилирана вода за варене;

- Една и съща вода се вари само веднъж в каната, за следващо варене добре е да е с прясна вода;

- Измивайте каната отвътре с мека гъба без миещи препарати поне веднъж на ден. При възможност е най-добре след всяко варене да обирате останките от вода в каната след използване;

- Не оставяйте остатък от вода след използване.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати