Кило чушки колкото кило месо преди празниците

агнешко
Защитна маска с клапан и FFP2 защита (размер L-XL)-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан и FFP2 защита (размер L-XL)
13.00 лв.
11.05 лв.
Виж ››

При подготовката за най-големия пролетен празник - Великден, Българската агенция за безопасност на храните започва станалата традиционна проверка за годност на храните.

Какви проверки се правят на храните?

Проверяват се най-вече храните, които задължително присъстват на трапезата на празника - агнешко месо, яйца и козунаци. От БАБХ казват, че в търговската мрежа е пуснато агнешко от Нова Зеландия. Има и ново изискване към агнешкото. То трябва да има син печат, ако е българско производство, и червен печат, ако е отглеждано в друга държава, но е заклано в България.

Козунакът минава проверка дали всички компоненти в него са правилно посочени. На яйцата трябва да има данни за производител, иначе всички правила за тяхната безопасност са същите, както досега. От агенцията съветват хората да гледат внимателно етикетите.

Докато тече подготовката за празника, традиционната храна - зеленчуците започват да стават екзотика за трапезата ни, тъй като цените са космически. Килограм чушки се предлага на пазара на цена от 10 лева. Килограм пресни картофи, тиквички и патладжани струват колкото килограм месо. А икономистите твърдят, че ръстът на цените съответства на ръста на доходите.

Какви са очакванията?

чушки

Очаква се инфлацията да се забави. Световната тенденция е ръстът на хранителните стоки да намалява и очакванията са това да се отрази и на българския пазар.

Конкуренцията на световните пазари е в огромни размери и това няма как да не доведе до резки движения в цените както нагоре, така и надолу. Тенденциите са към намаляване на цените, а не към увеличаване.

Високите цени на зеленчуците се дължат на това, че през този период от годината българско производство няма, всички продукти са вносни. Държавите, от които се внасят зеленчуци у нас, са били засегнати от наводнения и цените са се повишили. С това обясняват цената от 10 лева за килограм чушки.

Контролните органи, които наблюдават пазара, смятат, че той е добре балансиран и очакват нормална търговска практика. Потребителите търсят българските продукти, но все още купуват най-евтиното.

От държавната комисия отправят същото пожелание към потребителите - да дадат своите предпочитания на родното производство, за да го стимулират.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати