Ще има български череши на пазарите ни тази година, но цените им няма да са никак ниски. Изкупната им цена на пазара в Ситняково в София е между 50 и 60 лева за килограм.
Производителите от Кюстендилско оправдават високите цени със студа през април, който е съсипал голяма част от реколтата. За втора поредна година се случва точно при цъфтежа на овошките температурите да са ниски все едно е зима.
Изненадващият сняг миналия месец е отавил без никаква реколта голяма част от родните производители на череши, а много от тях нямат застраховка, която да покрие загубите.
В повечето случай не искат да ни застраховат преди 27 април и това ни създава големи проблеми, коментират производителите у нас.
Черешопроизводителите твърдят, че макар и миналата година да е имало големи студове, загубите им са били по-малки в сравнение с тази.
Миналата година оцеляха дръвчетата във високите полета, а сега и там са измръзнали, казва Николай Христов, селекционер на черешите при Института по земеделие в Кюстендил.
Още януарските студове са нанесли големи поражения, а температурите от около 6 градуса през последните седмици допълнително нанасят щети на продукцията.
Надеждите са, че от други райони на страната ще има по-обилна реколта, което би могло да намали цената на черешите през следващите месеци. Все още обаче е рано да се прогнозира колко точно ще се набере.
Едва в края на май ще е ясно колко точно ще ни струват българските череши, но пък е известно, че за килограм от кюстендилските череши ще трябва да отделим сериозна сума.
Коментари