Защо наричат дюлята медна ябълка? Причини да я хапваш често тази зима

Защо наричат дюлята медна ябълка? Причини да я хапваш често тази зима

Дюлевото дърво е овошка, позната на хората от преди 4 хилядолетия. Своето ботаническо име - Cydonia oblonga, дюлята е получила от критския град Кидония, който днес се нарича Ханя.

Този есенен плод е познат и под името медена ябълка, което идва от гръцкото название melimeon, защото я поставяли в мед, за да правят конфитюр. Днес португалците я наричат мармело заради мармалада от дюли, който се прави.

Родината на дюлята е Кавказкият район, откъдето идва в Европа и се настанява трайно на Балканите. Есента ни поднася своя дар по време, когато останалите плодове вече отминават. Макар че е стипчива на вкус, тя е истинска витаминозна бомба, чрез която есента ни зарежда за последно преди студените зимни месеци.

Витамините А, С, В1, В2, В6, Е, РР; микроелементите калий, калций, фосфор и мед, а също фруктоза, глюкоза и пектин, дъбилни вещества се срещат в отлични количества в този пренебрегван от мнозина плод.

В дюлевите семки се съдържа веществото амигдалин, или още витамин В17. То е комплексно цианово съединение с ниски токсични качества. Има способност да унищожава раковите клетки като запазва здравите.

Затова е добре дюлите да се ядат заедно със семките както в прясно състояние, така и в сладка и конфитюри. Дозата за ден обаче не бива да превишава изядените дюли, защото това, което в малки количества е лекарство, в големи се превръща в отрова. Природата ни подсказва умело чрез вкуса колко трябва да приемем от плода.

Дюлята = медна ябълка

Стипчивите вещества, придаващи така характерния вкус, имат уникални антисептични свойства. Растението ги изработва, за да се пази от вредителите, които искат да похапнат от него. Поради това дюлята е идеално средство за борба с всякакви инфекции и възпалителни процеси, от горните дихателни пътища и носоглътката, през храносмилателната система, до бъбреците и пикочните пътища.

Витамините, микроелементите и ароматните съединения в дюлята притежават антибактериални свойства. Слузестите вещества омекотяват лигавиците, а пектинът намалява лошия холестерол.

Народната медицина приготвя различни отвари от дюли при възпаления на горните части на дихателната система, както и при астма, гастрити и цистити. Има и кръвоспиращо действие.

С профилактична цел най-добре дюлята да се консумира в прясно състояние, тъй като при термична обработка се губят много от ценните вещества, най-вече витамин С.

Може да се приготви и пресен сок от плода, смесен със сока от друг по-сладък от него - ябълка, круша, грозде и други. Тъй като има затягащ ефект, тя може да се комбинира добре с плодове с разхлабващо действие - сливи, круши, киви.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати