Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Храни за всеки ден, с които да се борите с вирусите и настинките

Храни за всеки ден, с които да се борите с вирусите и настинките

редакция:
Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
35
Храни за всеки ден, с които да се борите с вирусите и настинките

У нас всички знаят, че за всяка болежка има цяр. Ако ви втриса, чувствате се отпаднали, боли ви тялото и усещате, че настинката и вирусите ви нападат, то на помощ идва или няколко скилидки чесън, или домашна ракия, с които нашенецът лекува всичко.

В случай че тези могъщи антигрип лекове не помогнат докрай, може да си помогнете пак сами, като сгреете тялото си с тези продукти. Ежедневно включвайте в менюто си тези храни, които борят вируси. Вижте полезните свойства на чесъна, киселото мляко и овесената каша, която дори да се изненадвате, помага много срещу зимните вируси.

Пилешка супа

Съставките в нея доказано успяват да преборят вирусните инфекции. Също така тя ще ви загрее, ще помогне да се отпуши носа и да дишате по-свободно. Супите са особено подходящи при настинки, защото са лесно смилаеми и успокояват стомаха. Също така те са течни, което ще помогне на дехидратираното от болестта тяло да се възстанови по-бързо. Много помага антигрип пилешката супа.

Чесън

Той има противомикробно действие, което ще стимулира имунната система да пребори инфекцията. Храненето с ястия, в които има чесън, може да бъде и като щит срещу вируси и настинки.

Храни, които са богати на витамин C

Витамин C бори настинките и грипа
Снимка: 1

Много от плодовете и зеленчуците, които съдържат в изобилие този витамин, също така са богати и на флавоноиди. Те, от своя страна, предотвратяват развитието на респираторни заболявания на горните дихателни пътища.

Най-много витамин C има в: люти чушки и сладки пиперки, портокали и портокалов сок, грейпфрут, киви. Най-много флавоноиди има в лимона и всички цитруси, червени боровинки, грозде, сурови броколи.

Джинджифил

Особено подходящ за настинки и грип е чаят, който може да си приготвите от мед, джинджифил, лимон и разбира се - гореща вода. Също така джинджифилът намалява нивата на кръвната захар. Той помага и на храносмилателната система и успокоява проблеми със стомаха при грип. Може да го добавяте към различни ястия като супи, питателни яхнии и къри.

Зеленолистни зеленчуци

Спанак, зеле, кейл, брюкселско зеле, марули. Те съдържат много фибри, които са добри за преработването на храната от тялото. Също така в тях има витамин C, желязо и фолиева киселина. Затова те имат ключова роля за изграждането на силен имунитет. Зеленолистните имат и антибактериално и противовъзпалително действие, което ги прави много подходящи за консумация при грип и настинки.

Овесена каша

Овесена каша срещу грип

Тя е лесна за приготвяне, също е богата на фибри и е доста хранителна. В овеса има и пробиотици, които ще подхранят добрите бактерии в тялото ви. Към нея може да добавите някои от плодовете, които са богати на витамин C, или пък банан.

Кисело мляко

Живите бактерии в него са бич за бактериите, които предизвикват грипните състояния. То е богато и на протеини. Също така яжте много ферментирали храни, които са богати на пробиотици – кисело зеле, туршии, кимчи, комбуча.

Течности

Хидратацията на организма е от ключово значение в битката срещу настинки и грип. Пийте повече вода, защото тя ще помогне на бъбреците ви да изхвърлят токсините от тялото и така ще се възстановите по-бързо. Кокосовата вода пък е богата на електролити, които организмът ни губи при потене, повръщане и разстройство. Билковите чайове също ще ви помогнат много както в хидратирането, така и срещу бацилите.

Чай срещу настинка и грип

Храните и напитките, които не бива да приемате, докато сте болни

На първо място, е алкохолът – той дехидратира организма и намалява действието на имунната система.

Не яжте храни, които са твърде сладки или солени – първите увеличават възпаленията, а соленото ще изсмуче влагата от тялото ви. Мазното пък ще забави храносмилането. Избягвайте и прясното мляко заради лактозата в него, която образува слуз в организма. Препечен хляб, крекери и сухари също не бива да се ядат, защото те допълнително ще раздразнят възпаленото гърло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest