Вижте какво прави чашата доматен сок с кръвното ви

Вижте какво прави чашата доматен сок с кръвното ви

Доматен сок

Доматеният сок е популярна напитка, която всеки свързва с водката. Той обаче може да се консумира и като лек. Звучи невероятно, но е факт, доказан с научен експеримент. Такъв е проведен от учени от университета в Токио.

За целта на експеримента са поканени 481 доброволци. От всеки от тях се изисквало да пият доматен сок в неограничени количества, но без да му слагат сол. Всеки участник трябвало да води дневник, където да описва промените, които наблюдава с своето здравословно състояние.

Резултатите от проучването водят до извода, че всички участници, които преди началото на експеримента са били с хипертония или състояние, което я предшества, имат среден спад от около 3 процента на своето кръвно налягане.

Това не е напълно закономерен резултат и той се дължи на съдържанието на суровината за приготвяне на доматен сок - доматът. Доматите свалят нивата на кръвното благодарение на високото съдържание на калий. При повечето хора той е в недостиг, а е важен, защото се грижи за работата на сърцето. С един средно голям домат си набавяме 9 процента от дневната доза, а от доматения сок се сдобиваме с 534 милиграма калий.

Доматите и сокът от тях са неизменна част от средиземноморската диета, която е сред водещите хранителни режими заради ниските нива на сърдечни заболявания при хора, които ги спазват, тъй като поддържа кръвното в идеалните за тялото граници. Многобройни са ястията с домати и съдържащи доматен сос, който се прави от сока на доматите. Зехтинът оптимизира полезните свойства на доматения сок.

Вижте какво прави чашата доматен сок с кръвното ви

Високите нива на ликопен и бета каротен имат ключова роля за намаляване на нивата на LDL холестерола, пряко свързан с кръвното налягане. Поддържането на оптимални стойности на тези показатели премахва риска от поява на кръвни съсиреци и възпалителни процеси.

Специалистите обаче предупреждават, че доматеният сок задължително трябва да се приема без сол. Високото съдържание на натрий в сока има точно обратен ефект. Препоръката е да се приема в чист натурален вид без други добавки, най-вече това важи за солта.

Пригответе още нещо вкусно, като разгледате и си изберете някоя от тези вкусни доматени супи или пък едни полезни и апетитни пълнени домати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати