gotvach.bg»Статии»Кулинария»Колко пъти на ден трябва да ядем?

Колко пъти на ден трябва да ядем?

Ядене

Вероятно всеки е чувал в детството си: „Не яж преди обяд, ще си убиеш апетита! ” Мнението на диетолозите обаче коренно се различава от това на повечето родители. Какво всъщност е добре за организма: три пъти да се натъпчем добре или няколко пъти да хапнем по малко?

Повечето от нас са свикнали да хапват два или три пъти дневно. Изследвания на италиански диетолози показват, че теглото се регулира много по-добре при чест прием на малки порции храна.

Най-силно това важи за хора на възраст. Малките порции не само помагат да сме винаги във форма, но носят и друга полза за здравето. Те способстват за нормализацията на нивото на холестерол и захар в кръвта, намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет втори тип.

Специалистите твърдят, че ако искате да се вталите, честото приемане на храна в неголеми порции може значително да намали апетита ви и ще престанете да се тъпчете до пръсване в закусвални.

Според изследванията след обилна трапеза мазнините на възрастните хора се изгарят по-бавно, отколкото при младите, но също така ефективно, ако става въпрос за често приемане на малки порции храна.

Фамилно Хранене

В периода между 20-та и 60-та година количеството на натрупани от организма мазнини като правило се удвоява. Според специалистите това се дължи на хормонални промени. При възрастните хора се повишава нивото на хормона глюкагон, който предизвиква изхвърляне на захар в кръвта.

Колкото повече захар, толкова повече енергия влиза в организма и толкова по-малко мазнини се изгарят. Дори при честото приемане на храна има подводни камъни – колкото по-често се храним, толкова по-високо е общото количество приети калории.

Ако сте решили да се храните с малки порции, но често, следете за това да не се натрупват прекалено много калории при всеки прием. Предпочитайте натуралните продукти, а не тези, които са обработени.

Предпочитайте портокала пред фреша от портокал. В плода се съдържа целулоза и тя засища бързо. Не купувайте закуски по улицата и не яжте, докато вървите. Така само ще увеличите количеството приети калории.

Честият прием на малки порции трябва да бъде балансиран. Съставете си такова меню, че в него да има много белтъчини и въглехидрати и малко мазнини. Трябва да се храните с телешко и пилешко месо, риба, бобови култури, яйца, ядки, зърнени култури, плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати