gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо наричат авокадото кърваво?

Защо наричат авокадото кърваво?

Защо наричат авокадото кърваво?

Авокадото, което отдавна вече е квалифицирано като суперхрана, набира все по-голяма популярност. Освен че е много богато на витамини и на ценни за здравето растителни мазнини, то е и толкова приятно на вкус, че намира приложение във всички области на кулинарията, включително и в сладкарството.

Авокадо се консумира навсякъде по света, като най-големи негови потребители са американците, следвани от мексиканците и чилийците. Според мнозина този плод е запазена чилийска марка, но за истинска столица на авокадото се сочи град Уруапан, разположен в сърцето на Мексико. Там плодът е познат и с названията Зеленото злато на Мексико и като Кървавия плод. Ясно е, че е кръстен зеленото злато заради зеления си цвят и добрите печалби, които се изкарват от него, но защо наричат авокадото кърваво, ще разгледаме в следващите редове.

Съвсем доскоро град Уруапан, населяван от около 300 000 души, е смятан за един от най-мирните и спокойни градове, свързани единствено с отглеждане и износа на авокадо. Като в почти всички градове в Мексико, така и там са съществували наркокартели, занимаващи се с износ на хероин, кокаин, синтетични медикаменти и др.

След като авокадото започва да придобива все по-голяма популярност по света, цената му започва доста да се покачва и търговията с този плод се оказва добър източник на приходи за наркокартелите. Откакто интересът към авокадото на подземния свят е пробуден, се забелязва бум на престъпните мексикански организации, които налагат данък на обикновените земевладелци, отглеждащи авокадо.

Авокадо

Думата „данък“, която използвахме, може спокойно да бъде заместена с „рекет“, защото този данък е наложен на мирните производители на авокадо не от държавата, а именно от престъпните организации. В повечето случаи размерът на данъка се определя от площта на обработваемата земя и изкараната реколта от авокадо. Но, сами се досещате, че ако нямате възможност да платите наложения ви данък, няма да бъдете допълнително глобени или пък да бъдете осъдени. Смъртта ви е гарантирана.

По официални данни само през 2018 г в град Уруапан, намиращ се в щата Мичоакан, в който се произвеждат около 80 % от цялото авокадо в Мексико, са регистрирани близо 300 убийства, сред които и такива на деца. Подобна цифра за толкова населен град би могла да се сравни само ако в него се провеждат военни/бойни действия.

За нас, европейците, авокадото може да си остане само превъзходен на вкус и ценен за здравето ни плод, който макар и с доста висока цена, ние ще продължаваме да консумираме под формата на Гуакамоле или вкусни полезни салати с авокадо. Но за жителите на щата Мичоакан, които го произвеждат, той наистина си е заслужил славата на кървав плод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати