Хрянът - подправка и лекарство

Хрян
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Хрянът често се използва в качеството на пикантна подправка, която по вкусови качества е равносилна на горчицата и е в състояние да разнообрази различни ястия.

Но хрянът също така е хранителен, а има и лечебни свойства. Хрянът има много полезни свойства, благодарение на което често се използва в народната медицина за профилактика на много заболявания.

В малки количества хрянът се използва за повишаване на апетита. В състава му влизат активни компоненти, етерично масло с антисептични свойства и някои витамини.

В суров вид хрянът съдържа шестнадесет процента въглехидрати, до три процентна азотни вещества и известно количество мазнини. По съдържание на витамин С хрянът превъзхожда лимона.

Хрянът е богат на калий, калций, натрий, сяра, фосфор, желязо и други минерални вещества. Освен това той съдържа аскорбинова киселина, фитонциди, етерични масла, захар, нишесте, смолисти вещества и целулоза.

В него има витамини от групата В и РР. В пресните листа на хряна се съдържа много каротин. Полезните свойства на хряна се запазват и когато той е настърган.

Ползи от Хрян

Това обаче трае не повече от седмица. Затова хрянът, който се продава настърган в бурканчета, отдавна е изгубил ценните си качества, останали са само вкусовите.

Хрянът се използва като мощно възбуждащо средство за храносмилателната система. Той се използва и за лечение на възпаление на пикочните пътища.

Той има мощно диуретично свойство, затова се използва при цистит, камъни в бъбреците, а също при подагра и ревматизъм. Компреси от пресен хрян са полезни при измръзване, лицева невралгия и ревматизъм на ставите.

Хрян с оцет и глицерин се използва за лечение на ангина. Хрянът е противопоказан при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, а също така на бъбреците и черния дроб.

При пигментни петна и лунички е полезно да се натърква лицето с водна настойка от хрян. Той се използва при възпаление на белия дроб, бронхит и кашлица.

Хрянът има антибактериални свойства, тъй като съдържа фитонциди със силно бактерицидно действие. Хрянът отделя летливи вещества – растителни антибиотици, които убиват микробите.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати