Начини за боядисване на яйца

Начини за боядисване на яйца

Начини за боядисване на яйца

Великден е един от най-старите и най-важните християнски празници, празник на смъртта и връщането към живот на Исус Христос. Великденските празници включват Велики четвъртък - Тайната вечеря, Разпети петък – денят, в който е бил разпънат Исус и Великден – денят, в който Исус възкръсва и се връща към живота.

Традиция е за Великден да се боядисват яйца и да се пече козунак. Едва ли има българска трапеза, на която те да не присъстват на този светъл празник. Яйцата се боядисват или на Велики четвъртък или в събота, когато е самото Възкресение Христово, като задължително първото боядисано яйце трябва да бъде червено. С него за здраве се намазват челата на децата в къщата.

За повечето от нас боядисването на яйцата е един „малък празник”, като най-забавната част е, че има толкова много начини това да се направи. Ето няколко предложения за боядисване на великденските яйца.

Боядисването на яйцата става със специална боя за яйца, но това може да се направи и с естествени природни продукти. За това, нека ви дадем едно такова предложение.

За целта още преди да сте започнали да варите яйцата си пригответе люспи от стар лук, един или два дамски чорапа (в зависимост от това, колко яйца ще искате да боядисате по този метод) и няколко връвчици. Опаковайте всяко яйце с люспите от лука и го поставете внимателно в чорапа.

След това завържете чорапа с връвчица, плътно до така опакованото яйце, за да не могат да се разместят люспите на лука. Процедирайте по същия начин и с другите яйца.

След като сте приключили с опаковането поставете яйцата в тенджера и ги сварете, както обикновено за десетина минути. След сваряването на яйцата ги извадете да се охладят и разопаковайте внимателно. Резултатът е уникален.

Друг начин за получаване на ефектни и шарени яйца е с памук и боя. След сваряване на яйцата ги увийте добре във памук и започнете да напоявате памука с различните цветове на боята за яйца. Оставете яйцата да престоят за 15-20 минути така и след това ги разопаковайте. Резултатът е шарени великденски яйца.

Излезте в двора или близката градинка и съберете листенца с различна форма и големина. Изрежете няколко различни вида парченца плат на големина, колкото да може да бъде увито едно яйце. След като сте сварили яйцата, вземете няколко от тях и ги навлажнете за да можете да полепите по тях събраните от вас листенца.

Завийте ги в предварително изрязаните парчета плат и ги завържете с връвчица. Потопете така опакованите яйца в подготвената боя за яйца и изчакайте няколко минути. След това извадете яйцата и оставете да се отцедят от боята. Разопаковайте и ще имате боядисани яйца, на който все едно сте изрисували прецизно листенца.

Кога се боядисват яйцата

Както вече споменахме, яйцата се боядисват в четвъртъка или съботата преди Великден.

Рейтинг

5 7
4 7
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати