Съвети за съхранение на продуктите

Хладилник

Сиренето и кашкавалът никога не се нарязват, ако няма да се използват веднага, тъй като по този начин парченцата изсъхват, губят вкуса и аромата си.

Ако не искате сиренето или кашкавалът да изсъхват, увийте ги с прозрачно домакинско фолио или в алуминиево фолио. Ако сте сред природата, но сиренето или кашкавалът трябва да издържат по-дълго време, се обвиват с чиста кърпа, напоена със солена вода.

След отваряне на компот съдържанието на буркана трябва да се прелее в сух стъклен или порцеланов съд, в който може да се съхранява не повече от 24 часа.

Препоръчва се през лятото меките салами да се нарязват на парченца и леко да се запържват преди консумация. Това се прави, тъй като в меките салами често има подправки, които пречат да разберете дали месото се е поразвалило от дългия престой в хладилника. Не купувайте големи разфасовки мек салам, а такива, които да ви стигнат за един или два пъти.

Прясното мляко се съхранява дълго, ако след като го купите, го кипнете. През зимата добавете малко захар в млякото – половин супена лъжица на литър мляко, а през лятото – сода за хляб на върха на ножа.

Сирене

Магданозът и копърът, както и други зелени подправки, не трябва да се мият, а само да се отстранят повехналите стръкове и китката с подправки да се сложи в найлонов пакет с една глава лук, необелена, но разрязана на четири части.

Така зелените подправки ще бъдат свежи в продължение на месец и повече, но на всеки 4 дни трябва да сменят пакета със сух и да слагате нова глава лук, разрязана на четири.

Репичките няма да се съсухрят и ще останат свежи няколко дни, ако ги завиете в мокра кърпа и след това ги сложите в найлонов плик. Така опаковани, се съхраняват в хладилника.

Лукът и чесънът се съхраняват в торбичка от плат на хладно място, може в най-долната част на хладилника.

Остатъците от кекс и сладкиш се увиват в найлон и се съхраняват във фризера. Когато потрябват, се размразяват и леко се затоплят в тенджера с капак във фурната.

Лимоните се запазват дълго време свежи, ако ги съхранявате в голям буркан с вода и сменяте водата всеки ден. Лимоните ще се запазят свежи няколко месеца, ако ги увиете в оризова хартия, а след това ги заровите в сух чист пясък.

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати