Бъзак - лечебни свойства и състав

Бъз и бъзак
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
12.32 лв.
Виж ››

Бъзакът, който е брат-близнак на бъза, е растение със силни терапевтични ефекти, които могат да се използват за лечение и профилактика на голям брой заболявания.

Бъзакът е многогодишно растение. Листата му са назъбени, а цветовете са бели, с приятна миризма. Неговите плодове са малки, черни и лъскави, с три издължени семена вътре. Растението може да се намери в планинските райони, и в долините на реките, където слънчевите лъчи не светят директно.

Цветовете са събират, когато повече от 2/3 от тях са цъфнали, плодовете се събират през есента, когато те са черни. Зеленкави плодчета не бива да се използват за консумация. Частите, използвани от това растение са цветовете, плодовете и кората на стеблото.

Цветовете съдържат гликозиди, танини, сапини, пектини, етерично масло, витамин С и минерални соли. В плодовете - алкалоиди, каротин, танини, органични киселини и витамини A, витамин B и C. Листата съдържат витамин С, а кората е богата на танини, ресинес и валеренична киселина. Всички тези съединения правят растението диуретик, средство за изпотяване със слабителни, противовъзпалителни и антисептични свойства.

Цветове от бъз

Бъзакът е силно антивирусно лекарство за стимулиране при лечение на дегенеративни заболявания, за предотвратяване на ракови заболявания, за контролиране на доброкачествени тумори. Тинктурата от плодовете на бъзът помага да се активира имунната система.

Бъзът също така помага за унищожаване на глисти. Плодовете и сока, получен от плодовете, могат да успокоят невралгия. Също така, той е полезен, в случай на ревматизъм, заболявания на дихателната система или ишиас. Кората се препоръчва за нефрит и отоци. Чаят от цветовете спомага за детоксикацията на организма, и се препоръчва за лечение на настинка и бронхит.

Според българската народна медицина бъзак може да се прилага като средство срещу затлъстяване, тъй като той притежава слабителни свойства и способност за премахване на водата от тъканите. Използва се в случаи на бъбречни атаки.

Той елиминира токсините от организма чрез урината, а също и чрез потта, като се увеличава отделителната дейност на изпотяващите жлези. Също така повишава секрецията на млечните жлези на жените, които кърмят.

Бъзакът чай се използва за фурункул, екземи, изгаряния, отоци и уртикария. Като компрес помага за лечение на конюнктивит, подуване на клепачите, като средство за намаляване на възпаленията, инфекциите и втечняване на секретите.

Внимание!

Бъзакът, не се препоръчва да се консумира в големи дози. Той може да създаде симптоми на интоксикация, повръщане, раздразнения на гърлото, стомашен изгаряния, затруднено дишане или конвулсии.

Рейтинг

5 20
4 7
3 6
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
моник
моник
26.09.2013 04:07
внимание!посочената снимка на растение с бели цветове,не е на бъзак,а на отровно растение!бъзакът е с тъмно виолетови плодчета,на китки/храст с остри ,дълги листчета/
7
5
Дима Трифонова
Дима Трифонова
03.08.2013 22:44
В текста се използват названията "бъз" и "бъзак",които се отнасят за различни растения!Моля,уточнете точно за кой вид става дума!А и снимките,които сте приложили са само на бъз!!!
5
4
Янко
Янко
14.02.2013 11:41
В текста има дума "ресинес". Моля, поправете я! Става дума за СМОЛИ. А иначе всичко е вярно. Моето семейство втора година приготвя по няколко литра сироп от бъзак по технологията, която сте описали. Пием по една супена лъжица сутрин преди закуска и сме доволни от ефекта. Раздаваме на близки и приятели. Повтаряме легендата, че е противотуморно средство. Понякога и внушението помага!
4
7