Спряха отровно сирене от търговската мрежа

Сирене

Отровно сирене с наличен в него опасен токсин бе спряно от разпространение в търговската мрежа. За хранителната нередност станало ясно при рутинно изследване на мляко за наличие на афлатоксин. Наднормени количества от него са открити във ферма на територията на село Радювене, община Ловеч.

След установената потенциално опасна храна за потребителите станало ясно, че млякото се доставя в млекопреработвателно предприятие. Там инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните в град Ловеч поставят забрана на цялото количество сирене, произведено от суровина на същата ферма.

Направени са проби и са установени завишени количества на афлатоксин и в крайна сметка цялото налично количество сирене е унищожено в екарисаж. По данни на Агенцията по безопасност на храните към момента няма количества заразено сирене в търговската мрежа.

Самият продукт е бил все още в период на „зреене“ и реализирани стоки от него не са били допуснати в магазини и търговски вериги. Токсичното сирене не е напускало пределите на предприятието.

От днес, 18 октомври е сформирана организация всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене да бъдат предадени на компетентния орган, веднага след което да бъдат унищожени.

За причинител на наличния афлатоксин в млякото в района се сочат остатъчните количества от жътвата на царевица в земите, където животните са били на паша. Обикновено афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени - Aspergillus flavus и A. parasiticus, развиващи се в топли и влажни условия.

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
име
име
13.12.2013 10:43
Е защо не напишете марката на сиренето?! Тровят народа и всички мълчат
0
0