gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Опасен китайски чесън на пазара

Опасен китайски чесън на пазара

Опасен чесън
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
Виж ››

В традиционната българска кухня чесънът присъства много често, придава особен аромат и вкус и без него гозбата не става достатъчно добра. Като че ли й липсва нещо. Оказва се, че през последните години да намериш български чесън на пазара съвсем не е лесна работа.

Дори става все по-трудно, защото масово големите вериги магазини, където повечето хора вече пазаруват, са залети с огромните бели глави чесън. Те са толкова примамливи, че са подходящи дори за корица на списание, но оказва се, че външният вид за пореден път може да ни изиграе лоша шега.

Китайски чесън

Едва ли има потребител, който да не е забелязал или чул, но едрият и идеален на външен вид чисто бял чесън не е българско производство. Той има огромни скилидки, които имат много силна миризма, но някак доста по-специфична. Това е т.нар китайски чесън, който иначе на вкус е добър в прясно състояние.

Българският е обикновено доста по-дребничък и на пръв поглед неугледен, но пък много по-добър и натурален избор от китайския. Освен това нашенският продукт не е толкова лютив и е подходящ за директна консумация, не само след топлинна обработка.

Не е ясно дали китайският чесън е вреден за здравето ни. Факт е, обаче, че много по-често може да чуете оплакване от хора страдащи от гастрит или други стомашни болки, да ги боли стомах, вследствие на едрия чесън. Вероятно причината е само в това, че е по-лют, но все пак усещането не е никак приятно. От друга страна всеки чесън, независимо какъв е може да „събуди” минали стомашни проблеми.

Всъщност опасен или не е чесънът с огромните скилидки, остава енигма, но след като хората не се чувстват добре след неговата употреба, отговорът е съвсем ясен.

Чесън

Ако гастритът и язвата не касаят вас или смятате, че причината е в самия чесън, а не във производството му, то нека да обърнем внимание на факта, че когато го полеете с оцет – за салата, за сос към шкембе-чорбата, за туршия, китайският чесън често посинява.

Консервиаран чесънът придобива несвойствен син цвят, алармираха читатели на gotvach.bg. Това по всяка вероятност се дължи на химическите вещества, с които е отглеждан и избелван чесънът. Той не бива да се консумира суров, а едва след термична обработка, разбира се, ако имате късмета да не посинее.

Много хора твърдят, че миризмата му е твърде особена и необичайна за натурален продукт. Затова не се колебайте следващия път на пазара - изберете българския чесън. Той не е толкова бял, едър и съвършен, все още има добър вкус и аромат и най-важното - запазва естествения си цвят при кулинарна употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Изпрати
Kostadin Stefanoff
Kostadin Stefanoff
10.08.2019 23:31
Боже на какви глупости е склонна жалката конкуренция само и само да изкара българското или биото много по добро. Китайския чесън изобщо не е същия сорт като нашенския. За това е и различен на аромат и вкус. Аз лично много харесвам черен чесън. Много силно ароматен и брутално лют. Или и той понеже е различен е лош/вреден/канцерогенен/отровен?
0
2
Един българин
Един българин
29.11.2015 18:27
Аз си взех от пазара български. Поне така пишеше на картончето над чесъна и възрастен човек продаваше. Имаме пазар в нашия град. Една ли ще лъжат по пазара. НО чесъна е хубав, едър и бял. Идеален на външен вид, едър, хубав, бял чесън. Големи склидки. И адски много люти. Не можах да изям и една склидка. Възможно ли е българският чесън да е лют? Или са ми продали китайски? До колкото знам има и лют български чесън, така ми казаха родителите. Бил по полезен от обикновения български чесън който не е така лют? Що си мисля че точно китайския е лют? Къде е истината и в крайна сметка какъв чесън съм купил? Излъгали ли са ме?
4
0
Филип
Филип
03.03.2014 00:00
Аз си взех от нашенския, превъзхожда по вкусови качества гиганта...
6
0
чеснофил
чеснофил
21.02.2014 06:45
Миризмата е на нафталин. Третират го, за да го спасят от чесновата мушица и не им пука че тровят нас.
5
0
Една българка
Една българка
19.02.2014 14:21
Два пъти съм купувала от този чесън и в двата случая имаше аромат на плесен (на външен вид изглеждаше много добре). Да са живи и здрави родителите ми от с. Вишовград - нищо не може да се сравни с вкусните и качествени продукти от там.
2
0
Деспина
Деспина
19.02.2014 14:02
Не знам дали китайският чесън е вреден или не,но със сигурност,че специфичният му аромат се дължи на това ,ЧЕ Е ПРЕМИНАЛ ЛЕКА ТЕРМИЧНА ОБРАБОТКА.Печеният чесън така мирише.А относно синия цвят който се получава при чесъна след като си залеем туршиите е от химикалите в оцета.Цял живот съм яла чесън произведен в двора на село.Яла съм и печен чесън.В моите туршии чесънът също посинява,независимо ,че е от двора на село.
4
2
Николов
Николов
29.11.2013 22:05
Не се притесняваите и в Щатите купуваме от същия чесън и нямаме никакви проблеми,преценете сами дали това е вредната храна във ващето меню или
е нещо друго.Не си мислете че и Българския чесън /ако не е домащно отгледан/ не е торен с изкуствени торове и третиран с химикали
8
5
Галиналина
Галиналина
24.11.2013 19:59
Вярно е,че мирише 2 дена след това. Българският има друг вкус и друг аромат. Не се и съмняваме Клара, че и в Италия продават такъв , но какво доказва това не мога да разбера. Вярвам на сравнението , което правя дори и с реколта произведена от нас /в двора/ от двата вида. А руският чесън е нещо съвсем различно - този с цялата глава без скилидки . Явно някой само са чували , а не са осведомени и никога не са сяли , но си позволяват да дават съвети. Боже опази.
2
0
КЛАРА
КЛАРА
11.11.2013 22:22
И В ИТАЛИЯ СЕ ПРОДАВА СЪЩИЯ ЧЕСЪН НЕ ВЯРВАМ ДА Е ВРЕДЕН
1
5
сдм
сдм
10.11.2013 22:17
Кой знае какво ГМО е, наистина лесно се бели като е голяма скилидката и спестява време за приготвяне, но не си струва риска ...
3
4