gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Скандал : Затварят хипермаркетите през уикенда

Скандал : Затварят хипермаркетите през уикенда

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Скандал : Затварят хипермаркетите през уикенда
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Една нова и противоречива идея се обсъжда на закрити заседания на депутати социалисти. Предложението на червените депутати е за въвеждане на ограничение в работното време на големите вериги магазини и хипермаркети. Според депутатите от БСП трябва да се въведе забрана за работа през почивните дни на големите търговски вериги.

По думите на Спас Пенчев, зам.-председател на Коалиция за България, налагането на забрана за работа през уикенда ще стимулира клиентите да се възползват от услугите на малкия и среден бизнес.

Левите депутати припомнят, че стотици малки и средни предприятия бяха докарани до фалит през последните две-три години.

Всъщност първите жертви на конкурентната война на търговските вериги станаха не кварталните магазини, а стотици български производители.

Родните производители бяха принудени от хипемаркетите и собствениците на вериги магазини да продават стоките си на безценица.

Скандал : Затварят хипермаркетите през уикенда

От тях бяха събирани неправомерно над 100 различни вида такси за достъп до рафтовете. Обичайна практика беше и задължителното провеждане на промоции, по време на които родните продукти се продаваха на цени, които не покриваха дори себестойността на продукта.

Много от кварталните бакалии и магазинчета просто не устояха на конкуренцията на големите хранителни вериги и бяха принудени да „хлопнат кепенците“. Има вероятност предложението на социалистите да бъде заложено в новия Закон за търговските вериги, който вече втора година стои на етап проект.

Предложението на БСП се посреща на нож от голяма част собствениците на големи търговски обекти и вериги магазини.

Скандал : Затварят хипермаркетите през уикенда

Според Йордан Матеев, изпълнителен директор но Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички собственици на големи търговски обекти, подобно изискване е в разрез с принципите на свободната икономика.

Матеев твърди, че: „Клиентът сам трябва да избира къде да пазарува, а не това да се случва с административна намеса“. Големите търговци изказват опасенията си, че подобни регулации трябва да се избягват, защото противоречат на принципите на свободната търговия. „Започва да мирише на централизирана, а не пазарна икономика“, в заключение отбелязва Йордан Матеев.

Дали противоречивата идея ще бъде възприета и заложена в законопроекта на Закона за търговските вериги ще стане ясно в началото на септември месец, когато приключва депутатската ваканция и родните парламентаристи ще се завърнат на работните си места.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Петър
Петър
26.09.2013 11:25
Живея в Дания и тук имаше закон магазините да затварят рано.. но откогато падна магазините работят от 7-23 .. което за супермаркет си е доста дълго работно време :)
0
0
Л_К_В@
Л_К_В@
01.09.2013 15:02
НЯМА ДА СТАНЕ,НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ДА ПАЗАРУВАМ КОГАТО НЯКОЙ ДРУГ КАЖЕ КОГА И КЪДЕ,АКО МИ ПЛАЩАТ СМЕТКАТА ТОГАВА ДА А ИНАЧЕ Е АБСУРДНО.
2
0
Налбантова
Налбантова
31.08.2013 08:12
На Иванова, която живее в Испания искам да й кажа, че южните нации са пословично мързеливи. Ако слезем малко по на юг в Африка например ще разберем, че там пък изобщо не работят. Аз живея в Канада и искам да ви кажа, че тук големите магазини изобщо нямат почивен ден. Има и такива, които работят денонощно, т.е. никога не затварят. В неделя почиват само малките магазинчета, да им се чуди човек как изобщо свързват двата края. Стига с тия комунистически мурафети. Оставете естествените природни закони да си вършат работата. Лелката в гаража, която продава стоки с подозрителен произход нека се преквалифицира, обществото явно няма нужда от нейното магазинче, след като пазарува от големите магазини.
1
0
Екатерина
Екатерина
28.08.2013 09:03
250 евро е държавна заплата в България и не мисля, че тя зависи от моето мислене и това, че някой живее в Германия не е необходимо да се прави на "успяващ" и да се надсмива на останалите...И това, че веригите работят събота и неделя не значи, че персонала работи денонощно и ежедневно и преди малко се изясни по К1, че такъв закон няма да бъде предлаган в пленарна зала.
0
0
МЖ
МЖ
27.08.2013 23:51
Купувай си тогава "качествените" стоки от Гърция и Турция по хипермаркетите. Но с едно съм съгласна - да, наистина трябва да се промени мисленето ни и най-вече такова мислене като твоето!!!
0
0
GN
GN
27.08.2013 16:19
От квартален магазин нямам желание да пазарувам.Искам сама да избирам това което ще купя,а не да ми продават разпадащо се сирене ,изгнили зеленчуци и плодове,мити колбаси,мухлясал хляб да ме чукнат в кантара и куп други български долни хитрини.Щели да плащат данъци в българия.Точно те не чукат на касовите апарати.Да не говорим по колко часа карат продавачите си да работят.И накрая им плащат по колкото им се откъсне от алчната им същност.Докато не променим начина си на мислене и действия в положитена посока каквото и да правим нищо няма да се промени в живота ни.Няко да каже кое българско производство има добро качество/сирене,колбаси,хляб,мляко/.Всичко е имитиращи продукти на висока цена.
1
1
VK
VK
27.08.2013 14:44
В изборените държави, освен хипермаркетите, не работят и малките магазинчета в неделя, така че не разбирам защо ги давате за пример. Доколкото схващам, тук идеята е именно стимулиране на малкия бизнес. Но отново похватите им ми се струват, меко казано, малоумни.
0
0
Me
Me
27.08.2013 12:21
P.S. Това в Германия не можете да го видите - нищо, че заплатите им са в пъти повече. Там жена на високи токове, къси поли и тонове грим може да видите на някой карнавал или, рядко и по изключение, в петък и събота вечер в някой бар. И пак не е много ясно какъв е статутът й. Немците работят като луди и техните забалвения са петък и събота вечер. След като българите имат пари и време за барове и ресторанти през седмицата, значи имат пари и време и да пазаруват през седмицата. Ето, че другите страни го правят. Въпрос на организация е, не на финанси. Не виждам връзката между финанси и ден за пазаруване. Повечето големи вериги имат промоции за период от седмица-две, което включва и работни дни. Дали ще дадете 100лв. в сряда или в събота - не е ли все едно?
0
0
Me
Me
27.08.2013 12:16
Докато хората имат мисленето и манталитета, който имат в момента, няма как да взимат повече от €250 заплата на месец. Големите вериги също имат нужда от почивка, от зареждане, малкият и среден бизнес също имат нужда от глътка въздух. Друг е въпросът, че данъци не трябва да се укриват. И пак стигаме до манталитета.
Иначе, винаги ми е било интересно как става следният номер: българите пищят вече 24 години почти, че нямат пари за сметки, за хляб, за здраве и образование, но заведенията масово са пълни и няма празно - от понеделник до петък.
1
0
Иванова
Иванова
27.08.2013 12:13
Аз живея в Испания и тук повечето супермаркети не работят в неделя. Всъщност почти няма работещи магазини в неделя,а много от тях в събота работят само до обяд.
0
0