Засаждане и отглеждане на чери домати в саксии

Чери домати

Отглеждането на чери домати в саксии е изключително лесно, стига да следвате няколкото прости съвета, които ще намерите тук.

Първото нещо, с което трябва да се сдобиете, са семена за чери домати. Има много разновидности и екзотични сортове, но ако ще отглеждате чери домати за първи път, най-добре заложете на най-обикновен сорт. Имайте предвид, че ще са ви нужни само няколко семена, тъй като дори две растения са напълно достатъчни за едно неголямо домакинство.

Най-подходящи за отглеждане на открито за нашите климатични условия са средноранните и късни сортове. Има вариант и да се сдобиете с готов разсад от пазара.

Домати чери

Семената се засаждат кофички, пълни с почвено-торфена смес, за да се сдобиете с разсад. Кофичките се поставят на слънчево място. Могат да се използват кофички от кисело мляко, както и празни мини саксийки от цветарски магазин.

Разсадът е готов за засаждане в почвата след около месец. Силните растения се разсаждат в голяма саксия, достатъчно голяма, за да поеме кореновата им система. В нея трябва да се насипе сух естествен тор.

Домати

Растението се изважда заедно с пръстта от кофичката и се засажда, като в пръстта трябва да влезе цялата коренова система до зелената част на стеблото. Дупката се запълва с пръст и отгоре се натиска здраво върху почвата около основата на растението. Полива се обилно. Саксиите се поставят на южната тераса.

Растенията се поливат на всеки два дни. На всеки две седмици се наторяват с течен тор. Високорастящите сортове редовно се колтучат, за да се осигури по-ранно зреене и да се оформи растението като едностъблено или двустъблено. Върхът се отстранява над един или два листа над съцветие.

Когато доматите пораснат значително, до всеки корен се забива летва, за да може да върви еднопосочно нагоре. Доматите се привързват за тях с помощта на сезалчета или парцали. Израстъците в основата на листата се премахват редовно.

Оттук нататък остава само да чакате вашите чери домати да дадат плод.

Рейтинг

5 8
4 2
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Мили
Мили
08.06.2014 09:45
Здравейте!
Съхнат ми листата на чери домата. Вече откъснах две-три преди няколко дена. А сега има изсъхнало по края на още няколко листа. Дали някой може да ми помогне?
Благодаря :)
5
0
аноним
аноним
11.05.2014 09:22
хората ги отглеждат в оранжерий, защо да не може в остъклена тераса или балкон?
1
1
Ицо
Ицо
08.05.2014 20:29
Доматин за опрашване
5
0
Галя
Галя
15.02.2014 19:14
Би трябвало да могат. Поне според логиката ми... имаше някакъв препарат който майка ми използваше за цветовете за доматите в парника. Може да попитате в агроаптеката от която ще си вземете семената. Там обикновено са компетентни и досега не съм попадала на неучтиви :) Попитайте и за този препарат за цветовете дали ще е нужен. Съжалявам, че не мога да с сетя за името.
Аз също смятам да опитам да засадя черита в саксии.
Успех :)
0
1
Соня
Соня
29.01.2014 13:54
Ако някой може компетентно да ми даде съвет , предварително благодаря
10
3
соня
соня
29.01.2014 13:52
Бих искала да зная дали е възможно чери доматите да се отглеждат на остъклен балкон , във връзка с опрашването питам
11
0
Йордан
Йордан
11.05.2015 08:20
Можеш естествено но упрашването ще стане на ръка..
8
0