gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на риган в саксия

Засаждане и отглеждане на риган в саксия

Риган в Саксия
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Риганът, както всяко растение, което се използва за подправка, притежава и многобройни лечебни свойства. Той действа благотворно върху стомашно-чревния тракт и бронхите. Доскоро у нас беше почти неизвестно, че тази ароматна трева за чай може да придава различен характер на ястията.

Ароматът на ригана се дължи на етерично масло, съставено от няколко химични съединения. Най-важен компонент е карвакролът. Той има много добър бактерициден ефект, а свойството му да активира за съвсем кратко време някои рецептори за болка в човешкото тяло придава на подправката нейния типичен остър вкус. Този ефект е изключително приятен.

Листата на риганът са значително по-ароматни в сухо състояние, отколкото току що откъснати. Пресният вариант също има своите преимущества, заради свежите растителни акценти, които се губят при изсушаването.

Засаждане и отглеждане на риган в саксия

Поради многобройните си ползотворни свойства, риганът е сред най-желаните подправки във всяко домакинство. Отглеждането му в саксия е изключително лесно. Той цъфти красиво, но е и съвсем непретенциозен.

Риганът обича слънце и е подходяща подправка за летни яхнии, както и за домашна пица. Чаят от риган пък е лековит и вкусен. За разлика от повечето билки, риганът обикновено преживява зимата на балкона и отново радва напролет.

Най-подходящият месец за засаждане на ригана е март. Усилията са минимални, а ползите ще ви радват през цялата година.

За засаждането са нужни подходящи съдове (саксии и по-дълбоки сандъчета), почвена смес и пясък. Засяването на семената става, като на дъното на съда, който сте избрали поставите начупени керемидки или най-обикновени камъчета. Съдът се запълва с почва малко повече от половината.

Засаждане и отглеждане на риган в саксия

Семената се поръсват, след което се запълва със слой пясък и слой почва. Полива се обилно. Внимавайте с пясъка – ако е повече, семената ще изникнат малко по-бавно. Не бързайте да оставяте насажденията навън. Задръжте саксиите известно време на закрито.

Риганът изисква редовно поливане, но не и преполиване. През лятото се полива всеки ден. Когато растенията пораснат няколко сантиметра, е нужно да преценете дали имат нужда от разреждане и пресаждане. Така се предоставя възможност на всички коренчета да заякнат достатъчно. Най-подходящи месеци за разсаждане са краят на май и началото на юни.

Берете само листа на ригана, когато са ви нужни, или да отрязвайте цялото стъбло на растението - така позволявате подновяването му. В края на лятото би било добре да изсушите определено количество от подправката за зимата. Съхранявайте в буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати