Народна медицина с лавандула
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Народна медицина с лавандула

Народна медицина с лавандула

Ползи от Лавандула

Лавандулата е позната на човечеството от хилядолетия. Тя се използва в кулинарията - заради свежия си аромат и уникален вкус, както и в народната медицина, поради вродените си лековити свойства.

Историята на използването на лавандулата като лекарство започва преди много години, по времето на римляните. Лечителите от онези времена приготвяли различни помади с тази билка, които радвали освен с аромат, така и с възстановяващото си действие спрямо тъкани и мускули.

Препоръчвала се е и при проблеми със съня. Векове по късно, през 19 век в Англия се провеждат множество изследвания, които доказват биохимичните промени, които лавандулата предизвиква в процеси в мозъка, както и силно оздравителния и ефект, който прилага върху нервната система.

В наши дни конвенционалната медицина не само признава свойствата на лавандулата, но и я използва успешно като съставка в редица лекарства. Те са разнородни – срещу епилепсия, депресии, тревожност, истерия, повишено кръвно налягане и други. Благотворното и действие се дължи на съдържащите се в нея полифеноли, които действат оздравително на червата, в комбинация с пробиотиците. Лавандулата представлява незаменим имуностимулант.

Поради всичките си свойства, тази билка е сред най-използваните в народната медицина. При простудни заболявания се правят инхалации с масло от лавандула, от което се капват 3-4 капки. Освен това се препоръчва и изчистване на обитаваното място, като на 5 кв.м. се капват по 3-5 капки. Това е подходящо още при безсъние и тютюнев дим.

За да премахнете умората от краката след дългия работен ден, то си направете вана за крака с 3-5 капки лавандулово масло в нея. Това лекува още лошата миризма и изпотяването на крайниците.

Лавандула

При стрес, преумора и желание за цялостно отпускане вземете вана, в която сте капнали 5-7 капки лавандулово масло. Това ще отстрани безпокойството и ще нормализира хормоналните функции.

При мускулни болки, ревматизъм, невралгии, радикулит, остеохондроза, изключително благоприятно влияе масажът с лавандулово масло. То се препоръчва за директно намазване и върху изгаряния, няколко пъти дневно. Това спомага за по-бързото и безболезнено оздравяване. При по-сериозни рани и изгаряния се налага компрес, приготвен от 5-10 капки, разтворени в 150 мл вода.

При стоматит, парадонтоза, зъбобол и профилактика на кариес се прави гаргара с чаша вода, в която е разтворена една капка лавандулово масло.

Лавандулата и маслото от нея се използват успешно за обогатяване на козметични препарати и средства, като шампоани, балсами, кремове. За целта на 10 г от продукта се прибавят по 3-5 капки масло. Замества и препаратите против насекоми – молци и комари, като се нанася директно или по 2-3 капки на носна кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати