Течните бонбони нямат амфетамин - бъкани са с аспартам

Течни бонбони

Оказа се, че съединението, което бе открито в предлагани течни бонбони на училищна лавка, не е амфетамин, както се твърдеше по-рано.

Доцент Маргарита Гешева, която е началник на клиниката по токсикология в Пирогов съобщи, че откритото съединение не е наркотично вещество, макар че реагира като такова.

Преди дни именно становището, че в течните бонбони е открит амфетамин притесни стотици родители от столичното 120-то училище.

„Става въпрос за кръстосан отговор - фалшиво позитивна реакция, при който някаква друга съставка реагира като амфетамин. Друга съставка, някаква химия, е дала позитивна реакция за амфетамин, без да има амфетамин. Невъзможно е да има” – обяснява Гешева.

Бонбони

По нейни думи подобни съединения само много нетрайни и във водна среда могат да съществуват до 2-3 часа.

В течните бонбони, които са произведени в Китай, няма съдържание на амфетамин, като специалистите напомнят, че наркотичното вещество е много скъпо и е невъзможно да се разпространява едва ли не безплатно в бонбони.

От БАБХ обявиха, че фирмата-вносител на продукта е глобена, а разрешението ѝ за продажби в българските училища е отнето.

Доцент Гешева е категорична, че за децата по-опасни са били откритите изкуствените съставки и Е-та в розовия спрей.

аспартам

Една от установените съставки в бонбоните е аспартам, който е 200 пъти по сладък от захарта и се натрупва в организма. Големите количества от аспартам в човешкия организъм могат да предизвикат сериозни заболявания след време.

Гешева уточнява, че методите, които са приложени за изследване на течните бонбони, са скринингови, а за да може да има реална юридическа стойност, трябва да се направи инструментално изследване чрез течна или газова хроматография.

Специализираната лаборатория в МВР също извършва проверка на продуктите, но за сега специалистите не са дали краен срок, в който официално ще обявят резултатите от изследването.

Случаят със 120-то училище провокира редица проверки в училищните столове и лавки в цяла София.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати