Солидна глоба отнесе собственикът на малка баничарница в Кюстендил, който бе заловен да предлага тестени изделия с високо съдържание на аспартам.
Аспартамът е синетичен подсладител, която се използва като заместител на захарта и представлява дипептид на аминакиселините аспарагинова киселина и фенилаланин. Той се изполвзва масово с производството на храни и газирани и негазирани безалкохолни напитки.
Продуктите, съдържащи аспарам, трябва задължително да имат на етикетите си предупреждаващ надпис „Съдържа фенилаланин“. Европейският код, под който аспартамът се отбелязва като хранителна добавка, е Е951.
Съмнения за нерегламентирано използване на подсладители се породили в служителка на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните, която си купила за обяд геврече от въпросната баничарница.
Гевречето излъчвало особена миризма и имало неприятен вкус, поради което инспекторката го изпратила в лабораторията на агенцията за проверка.
След направени изследвания се оказало, че тестеното изделие съдържа синтетичен подсладител аспартам в количества, които надвишават в пъти допустимите норми.
Санкцията за констатираното от инспекторите нарушение в технологията на обработката или в информацията, изписана на етикета, е в размер на 1000 лева за първо нарушение и стига до 3000 лева за повторно провинение.
Коментари