Риганът неутрализира свободните радикали

Риган

Риганът е изключително популярна подправка и билка – използва се още от времената на древните гърци, от гръцки името на риганът се превежда като радост от планината. Риганът е изключително богат източник на магнезий, натрий, манган. Той притежава и антибактериални и не на последно място антиоксидантни свойства.

Благодарение на голямото количество фибри, които има в себе си, риганът помага за стабилизирането на нивата на холестерола, както и за отделянето на токсините натрупани в организма.

В ароматния риган се съдържа тимол – той и друг фитонутриент, който се съдържа в ригана – розмариновата киселина, са изключително популярни. Те са широко използвани в козметичната индустрия като антиоксиданти и успяват да отстранят вредното действие на свободните радикали, сочат резултатите от различни изследвания.

Свободните радикали се свързват с голяма част от дегенеративните заболяванияатеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, а риганът е чудесен естествен щит срещу тези болести.

Риганът помага и при рак на простатата, сочат резултатите от изследване проведено в университета в Лонг Айлънд. Учените са установили, че карвакролът, който е активната съставка в ригана, предизвиква клетъчна смърт на туморните клетки.

Риган и Розмарин

Изследователите се надяват риганът да бъде включен в лечението на това заболяване – според тях билката може успешно да замести някои от традиционните методи за лечение.

Антиоксидантната активност на ригана е по-голяма дори то тази на доматите – с около 30 пъти, както и на портокалите – приблизително 12 пъти. В сравнение с ябълките, риганът е 40 пъти по-мощен антиоксидант, сочат изследванията.

В българската народна медицина билката се препоръчва при колики, възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Помага при бронхити, чернодробни заболявания, превъзбуда, липса на менструация и др.

Риганът възбужда апетита и помага успешно при запек. Ароматната билка може да помогне при ухапване от насекоми, а не на последно място – укрепва и имунната система.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати