Приготвят таратора по Черноморието само с минерална вода

Таратор

В големите заведения по родното Черноморие приготвят традиционния таратор само с минерална вода заради опасността от зарази след наводненията във Варна и Добрич.

Голяма част от заведенията в Слънчев бряг, Варна, Созопол и Златни пясъци започнаха да приготвят лятната супа с минерална вода, вместо с чешмяна, за да избегнат риска от зарази.

Управителите на големите заведения в морските ни курорти заявяват, че тараторът е сред най-поръчваните ястия през лятото и заради предупрежденията за опасност от хепатит А в чешмяната вода, тя е заменена с минерална, за да не бъде изваждана лятната супа от менютата.

Тараторът, приготвен с чешмяна вода, е един от най-сигурните начини на предаване на вируси. Водата по цялото Черноморие е негодна за пиене и макар че супата примамва туристите с ниската си цена, само няколко часа след консумация хората проявяват типичните симптоми на морска зараза.

Таратор с Орехи

Един от туристите в Бургас разказва, че е бил три дни на легло с висока температура, защото е изял една купичка с таратор в заведение в морския град.

Въпреки мерките, които управителите на заведенията са взели, някои от служителите продължават да спестяват от бутилките с минерална вода, за да ги занесат в дома си, като разреждат млякото с чешмяна вода.

Повечето от шефовете заявиха, че са наложили строги санкции за готвачите, които не готвят с минерална вода. Служителите ще бъдат наказвани с глоби от по 100 лева, ако си позволят да сипят дори капка от чешмяната вода в някоя храна.

Несебър

Все пак здравните експерти съветват да избягвате студената супа това лято, ако имате намерение да почивате на нашето Черноморие.

Свидетели казват, че има лека паника в родните курорти заради новините от зарази, които се разпространяват чрез водата. Вече има и няколко случая на хора с инфекции, които са пили от заразената вода.

Най-висок е рискът от заразяване с хепатит А, заради което специалистите съветват да се ваксинирате преди да отидете на почивка по родното Черноморие.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати