България има отлични запаси на прясна вода. По отношение на минералните води сме на първите места в световен план. Затова изборът какво да сложим на трапезата си - минерална, изворна или трапезна вода, е широк.
На много хора сигурно се е случвало да се колебаят коя е най-подходящата вода. Отговор на този въпрос дава авторката на книгата Шуслерови соли и хранене според биоритмите.
Според нея водата трябва да е чиста, бедна на минерали, натурална изворна вода.
Освен това самата изворна вода трябва да е свободна от вредни вещества, а не просто пречистена от тях. Стойностите на нитратите над 2 милиграма на литър са допустими, но не се препоръчват. Днес потребителите на питейна вода имат голям избор от над 400 води. За да се направи правилен избор, е нужна информация за качествата на основните видове вода.
Основни компоненти на водата
Минерализация на водата
Този показател е за насищането на водата с минерали. Според него водата се дели на три категории: с много ниска минерализация е тази с до 50 милиграма на литър, с ниска минерализация е тази с до 500 милиграма на литър и с висока минерализация е тази с над 1500 милиграма на литър. Минерализацията присъства задължително в етикета на бутилката. Важна информация е, че водата с много ниска минерализация може да се пие без ограничения и непрекъснато, докато водата с по-висока минерализация, задължително трябва да се редува с други с ниска минерализация. За децата се прилага по-строг контрол. Детската вода не трябва да бъде с минерализация над 120 милиграма на литър и съдържанието на натрий не трябва да надхвърля 20 милиграма на литър.
Алкалност на водата
При този компонент се следи измерването на киселиността. То се прави по скала от 0 до 14, като вода с pH 7 се причислява към неутралната, под 7 се счита за киселинна, а над 7 се води алкална. Оптималната стойност на pH е в интервала 7-8. Този показател се съизмерва с алкално-киселинния баланс в тялото и има значение за доброто усвояване на минералите.
Съдържание на натрий във водата
Натрият е важен за хората с проблеми с кръвното налягане и задържането на течности в тялото, затова тези, които са на диетично хранене с ниско съдържание на натрий, трябва да избират вода с натриеви йони не повече от 20 милиграма на литър.
Съдържание на флуор
Максималните дози флуор за водата са 1.5 милиграма на литър. Водата над допустимите стойности трябва задължително да има задължително изписано на етикета, че съдържа над тези стойности. Тя не е подходяща за децата под 7 години.
Нуждата от този сериозен контрол по отношение на съдържанието на флуора е, че той за съжаление, не може да се регулира и изхвърля правилно от тялото. Това означава, че в по-високи количества се натрупва в организма и причинява токсикация.
Място на бутилиране
Най-добре е бутилирането да се прави съвсем близо до питейния извор. По този начин се запазват максимално качествата и безопасността на водата.
Основни питейни води
Минерална вода
Минералната вода се добива дълбоко от естествените минерални извори чрез сондаж. Тя е обогатена от разтворените в нея минерални вещества - солите.
Хората трябва да са особено внимателни с водата с висока минерализация, защото организмът се пренасища. Ако се пие ниско минерализирана вода, пак се налага да се сменя извора, от който е добита, за да се внесе баланс в солите, които се натрупват в тялото. Продължителният прием на минерална вода води до натоварване на жлезите и бъбреците.
Изворна вода
Изворната вода води началото си от подземен воден обект и се добива чрез естествени изворни сонди. Тя излиза на повърхността на земята от много по-плитки слоеве на почвата и обикновено е с по-ниска температура. Тази вода е с много по-ниска минерализация, което означава, че солите не се натрупват в организма и не оказват влияние на тялото. Изворната вода е екологично чиста, тъй като идва от естествени находища, най-често в планински райони.
Трапезна вода
Трапезната вода преминава през обработка, преди да бъде бутилирана. Чрез различни химични процеси тя се пречиства и затова съдържанието на минерални вещества в нея е много малко. Трапезната вода води началото си от наземен или подземен източник или се взима от водопроводната мрежа, но е обработена така, че да съответства на нормите за качество на водата, предназначена за питейните и битовите цели на потребителите. Основна разлика на трапезната вода от минералните и изворните води е, че докато те са абсолютно естествени и необработени, то трапезната вода винаги е преминала през обработване. Тя включва филтриране, обогатяване с минерали или пък деминерализация.
Розов етикет
Всички са срещали такива води в търговската мрежа. Този етикет представлява отличителна черта на изворната вода в България през последните 10 години. За потребителите розовият цвят на етикета показва, че тя е подходяща за децата. Други смятат, че е подходяща за ежедневна употреба.
Важно е да се знае, че не всички води с розов етикет са изворни. Някои марки трапезни води също използват розовия етикет, но това не е показател, че те притежават уникалните природни качества на изворните води.
Разлики между изворна и трапезна вода
Основната разлика между тези видове води е, че всяка изворна вода има собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който се дължи на геоложките условия в областта, където се добива. Именно тези характеристики определят натуралните качества на водата.
За разлика от трапезната, изворната вода не преминава през никаква дезинфекция или друг вид химическа обработка преди бутилирането. Тя се характеризира с точно определен и постоянен източник на добиване, има лек и нежен вкус, отличава се с ниската си минерализация и чистотата на произхода си. Тези характеристики я превръщат в предпочитан продукт за ежедневна употреба. Напълно подходяща е за бременни жени, бебета и малки деца.
Лечебни свойства на водите
Някои от тези естествени води имат лечебни свойства и се препоръчват при определени заболявания. Лечебните води не са подчинени на контрола на органите, следящи хранителните продукти, а на закона за лекарствените средства. За да бъде определена една вода за лечебна, тя трябва да има доказан лечебен ефект при дадени заболявания. Лековитите води не са заместител на питейната вода. Те трябва да се пият само във връзка с някакво провеждано лечение и за ограничен период от време. Тъй като те целят постигането на точно определен терапевтичен ефект, трябва да са предписани от лекар.
Когато се прави избор каква минерална вода да се употребява, е добре да се провери етикета за региона, в който се намира находището, както и специфичния състав на минералите, които съдържа, защото това е отличителното качество на една вода от друга. Особено когато се търси лечебният ефект на минералната вода.
Що се отнася до изворните и трапезни води, при тях изборът обикновено опира до вкусовите предпочитания на потребителите към по-чисти питейни води, както и до повече разнообразие по отношение на водата.
Вижте още:
Коментари