Вируси унищожават доматите и гроздето

Домати

Дъждовете, които се изсипаха над страната преди време, продължават да оказват негативно влияние върху реколтата, като заради пороите се появиха множество вируси по доматите и гроздето.

Разтревожени производители прогнозират, че цените на доматите ще се вдигнат с близо 50% заради дъждовете, които са съсипали голяма част от тазгодишната реколта.

Пред вестник Всеки ден производителите казват, че голямото количество вода е довело при зеленчуците множество гъбички и други вирусни и бактериални инфекции, които унищожават големи масиви от домати.

Поразени са и бобът, както и грахът на места.

Грозде

Родните земеделци казват, че загубите им тази година могат да се компенсират единствено с по-високи цени на зеленчуците, като килограмът домати тази година може да мине 3 лева.

Експерти казват, че подобно вдигане на цените вече се наблюдава по родните пазари, като заради дъждовете по-високи цени тази година имаме при много плодове – череши, кайсии, праскови и ябълки.

Заради липсата на българска продукция тази година се очаква да се повиши вноса на плодове и зеленчуци от чужбина – най-вече от Гърция и Турция.

Производители от Хасково казват, че и реколтата от грозде тази година ще бъде много слаба.

Грах

Загубите в района минават 80%, а държавните структури не обещават никакво обезщетение на земеделците.

Лозовите насаждения в Хасково бяха поразени от мана, като застраховките на земеделците не покриват подобни щети.

Огромният лозов масив в село Сусам прехранва почти всяко семейство в селото. От години тук не помнят толкова лоша реколта като тазгодишната. Заради маната гроздето е почти унищожено.

За да запазят поне част от продукцията си, земеделците са принудени да пръскат гроздето всеки ден. Производителите се надяват единствено на високи летни температури през следващите месеци, тъй като само хубавото време може да спре разпространяването на болести по насажденията като мана.

Лозарите казват, че засега е рано да се прогнозират цените на гроздето.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати