gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Децата растат по-бързо с моркови

Децата растат по-бързо с моркови

Моркови

Пръв помощник в растежа на децата се оказа, че са морковите. Малчуганите, които похапват по-често оранжевия зеленчук, растат два пъти по-бързо от връстниците си.

До този извод достигнаха учените от Еврейския университет в Йерусалим, които докладваха за своето изследване на конференцията 40 години хранене в Израел.

Как учените са стигнали до своя извод? Подложили са на наблюдение 300 деца между 3 и 16 години. В продължение на 12 месеца една група от тях наблягала на зеленчуците, богати на витамин А. До края на изследването те пораснали до 8 сантиметра, с четири повече от останалите участващи в експеримента деца.

Специалистите смятат, че за по-интензивния растеж на децата, които консумират повече моркови, е именно витамин А, на който зеленчукът е изключително богат.

Според доктор Тали Синай от Еврейския университет повечето ниски деца имат недостиг на витамини и различни микроелементи.

"А е известно, че растежът се забавя при недостигът на витамин А, желязо и цинк. Ние предложихме на децата балансирано хранене, като акцентирахме върху тези елементи", каза д-р Синай.

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати