Газираното променя ДНК-то ни и ни състарява

Газирано

Това, че газираните напитки не са полезни, не е нова информация. Диетолозите постоянно съветват хората да ограничат приема им, тъй като в тях се съдържат прекалено много калории, които след това не успяваме да изразходим. Тези напитки са особено вредни за подрастващите, които определено ги предпочитат.

Скорошно изследване дава още един довод на любителите на газираните напитки да спрат да ги консумират или поне да намалят приема им. Според изследването ежедневното приемане на газирани напитки, в които има твърде много захар, ускорява процеса на стареене точно толкова, колкото и пушенето на цигари.

Много диетолози твърдят, че газираните напитки са една от причините затлъстяването да е толкова сериозен проблем, а освен това се смята, че консумацията на газирано е причина и за диабет тип 2.

Специалистите са открили, че газираните напитки засилват остаряването на клетките, пише на своите страници Дейли мейл. Според изследването при хората, които изпиват по две кенчета кола дневно, се наблюдават промени в ДНК-то, които са по-типични за човек с 4.6 години по-възрастен.

Учените са изследвали хиляди ДНК проби, докато са успели да установят, че онези, които редовно пият газирани напитки, имат доста по-къси теломери (това са окончанията на хромозомите), за разлика от останалите хора. По-късите теломери пък означават влошено здраве и преждевременна смърт, поясняват специалистите.

Газирани напитки

Проучването е направено от учени, които работят в Университета в Калифорния, а главният ръководител е Елиса Епел. Специалистите подчертават още, че тези резултати не се отнасят за диетичните напитки. Количеството захар в тях е значително по-малко.

Диетични ли не, газираните напитки не бива да се консумират ежедневно. Те не могат да заместят нуждата на организма от вода. Специалисти подчертават, че независимо от окуражаващите резултати за диетичните напитки спрямо газираните, не бива да прекаляваме с консумацията им, защото изкуствените подсладители крият дори по-голяма вреда в повечето случаи.

Минали изследвания показват, че и двата вида напитки могат да увредят зъбите ни, да увеличат риска от рак, а отдавна е дефинирана и аспартамовата болест, която е резултат от прекаляването с храни и течности с аспартам.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти