Великите готвачи: Джейми Оливър

Великите готвачи: Джейми Оливър

Джейми Оливър е сред най-популярните телевизионни лица. За него определението велик готвач дори звучи твърде слабо – той има специално отношение към храната, към процеса на хранене и готвене. След като набира сериозна популярност Джейми решава да се заеме с няколко каузи, които са пряко свързани с храната и здравословното ѝ приготвяне.

Роден в Есекс, Великобритания, Джейми Оливър от съвсем крехка възраст има интерес към храната и нейното приготвяне. Той помага на родителите си в семейното заведение и още на 16 години напуска училище и завършва обучението си в Уестминстър кейтъринг колидж (Westminster Kingsway College).

След това работи известно време в Лондон и Франция, след което започва работа в популярното Ривър кафе. Остава да работи там повече от три години, през които участва и в документален филм за Ривър кафе.

Скоро след излъчването на филма Джейми получава предложение да заснеме собствено предаване и така започва Голият готвач – предаването е много успешно и от екипа решават да започнат турне, което минава през Великобритания, Австралия и Нова Зеландия. Друго негово предаване Кухнята на Джейми се излъчва в 40 страни, а през 2003 година е награден с Орден на Британската империя.

Придобил вече достатъчно популярност, Джейми уцелва точния момент и започва едно от най-амбициозните си начинания. През 2004 година решава да предприеме обиколка из британски училища и да информира учениците, както и работниците в кухнята, как да приготвят храната си по здравословен начин.

Той започва петиция за подобряване на училищната храна на децата и едновременно с това поставя началото на кампания, която нарича Храни ме по-добре.

Дж. Оливър

През същата година (2004) започва да отглежда собствени зеленчуци и плодове в градината си в Есекс.

Феноменалният успех на кулинара му подсказва, че е време и за някакво друго начинание – той разработва дизайн за прибори за хранене, освен това има и няколко серии кухненска съдове, между които и професионална, наречени на негово име.

След това създава и серия италиански продукти, които се продават по целия свят, а няколко години по-късно отваря верига италиански ресторанти. Две години след това пуска приложение за Айфон, което нарича 20-минутни ястия – съвсем очаквано тази апликация се превръща в хит в САЩ и във Великобритания. Приложението печели отличието на Епъл дизайн за апликации.

През 2008 година започва поредица, която е заснета в Ротердам и се казва Министерството на храната на Джейми, чиято цел е да научи хората, които не умеят да готвят, да се справят добре в кухнята. Джейми основава и център в града, който се казва Министерство на храната и предоставя информация и уроци на всеки, който е готов да остави полуфабрикатите и да започне да готви.

През 2009 започва още едно телевизионно предаване, в което разисква въпроса със свиневъдството във Великобритания – предаването се нарича Джейми спасява нашия бекон.

През 2010 година предаването Джейми Оливър – кулинарна революция, което готвачът заснема за американската телевизия, получава престижното отличие Еми. Наградата е връчена в категория Най-добра риалити поредица.

Наред с всички свои занимания Джейми пише и готварски книги, в които има не само рецепти, но и съвети към младите кулинари. В същата година, когато печели наградата Еми, готвачът започва и предаването 30-минутни ястия, което води след себе си и книгата 30-минутните ястия на Джейми.

семейството на Джейми Оливър

Заради страстната му битка срещу затлъстяването, полуфабрикатите и нездравословните храни, компаниите, които печелят от това и сбърканата политика за изхранването на учениците, Джейми печели наградата TED през 2010 година.

През 2012 година започва и предаването на Оливър – Моето меню за 15 минути. Британският кулинар е известен не само с отношението си към храната – той е популярен и със своята прямота.

В едно интервю през 2013 година казва, че европейските имигранти са по-добри работници, отколкото британците. През същата година Оливър успява най-накрая да осъди веригата Макдоналдс за това, че прибавят към каймата амониев хидроокис.

Джейми е женен и живее заедно със съпругата си четирите им деца в Есекс. Освен кулинар от висока класа, Джейми е и добър музикант – основател и барабанист на групата Scarlet Division.

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Хубава статия, но пълна с много правописни и граматически, както и смислови неточности.
1
0