Вадят списък на корумпирани служители в БАБХ

Контрол по храните

От Аладин фуудс заявиха, че ще предоставят списък с корумпирани служители от БАБХ на Министерството на земеделието и храните. Някои от тях са на ръководни позиции и от години са рекетирали търговци.

На пресконференция, дадена вчера, собственикът на веригата дюнерджийници - Аладин Харфан, заяви, че няма да се задоволи единствено с уволнението на Пламен Моллов.

По негови думи цялата структура е опорочена и ако не се направи навременна чистка, не след дълго корупционната схема отново ще се задейства.

На ресорното министерство ще бъде представен списък с имената на около 20 служители, чието уволнение също ще бъде поискано. Сред тях са главните експерти в Агенцията по храните – доктор Румен Чакъров и Стоян Пашев, шефът на областната дирекция в Пловдив Николай Петков, както и редица други инспектори.

Харфан ще предостави същия списък и на новия директор на Българската агенция по безопасност на храните - Дамян Илиев, като ще настоява тези служители да си понесат отговорността.

Млекопреработватели

Аладин фуудс са подали и сигнал към прокуратурата срещу вече бившия директор на БАБХ Пламен Моллов. Фирмата настоява той да бъде съден справедливо за действията си.

По техни думи из цялата страна са патрулирали екипи, които били под пряката опека на Моллов, и изисквали от десетки търговци у нас такса спокойствие, за да не бъде закрит бизнесът им.

Представители от Националната асоциация на млекопреработвателите също потвърдиха, че в бранша им има фирми, притискани от проверяващи на БАБХ. Но никой до сега не се е осмелявал да подаде сигнал срещу институцията.

От Аладин настояват още за законодателни промени, които да ограничат до минимум възможностите за изнудване на търговци. Спешни промени се налагат най-вече в Закона за храните, тъй като единствено смяната на изпълнителния директор не означава, че корупцията в Агенцията е спряна, казват представители на веригата.

Що се отнася до становището на Моллов, който твърди, че обвиненията срещу него са чиста клевета, Харфан казва, че разполага със запис, който показва как му се иска подкуп от 10 000 евро.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати