Празник на пъпеша събра любители на плода в село Българево

Празник на пъпеша
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Празник на пъпеша се проведе за поредна година в село Българево, община Каварна. Стотици почитатели на жълтия плод напълниха площада на селото преди броени дни. Жители и гости на Българево се стекоха, за да разгледат забележителни кулинарни шедьоври от пъпеш, както и да видят майсторите на тези впечатляващи произведения.

По време на сладкия празник беше излъчен и най-дългогодишен производител на пъпеши. Почетната титла се присъди на семейство Урумчеви. Техните конкуренти - семейство Василеви пък грабнаха приз за най-много добити пъпеши. На празника блесна и най-младият производител на бустанната култура - Явор Христов. Междувременно признание получи и най-успешният пазач на бостан.

В рамките на вкусното събитие се проведе и конкурс за най-едър пъпеш. Това лято призът беше грабнат от Атанас Ламбов, който събра погледите на участници и гости с жълт плод, тежащ точно 3.350 килограма.

Пъпеши

Награден бе и най-сладкият пъпеш. Това бе плод от тазгодишната реколта на Атанас Панайотов. По време на мероприятието освен конкурси се проведе и кулинарна изложба. На нея бяха изложени вкусни изделия от пъпеши, приготвени от творчески настроени кулинари.

Интересни изненади имаше и за най-малките. Те можеха да участват в състезание по ядене на пъпеш и скачане с чували за пренасяне на пъпеши.

Специални гости на празника на пъпеша бяха градоначалникът на Каварна Цонко Цонев и актьорите Андрей Слабаков и Ернестина Шинова. Двамата заявиха, че се чувстват като у дома си на събитието, пише ДарикнюзБг.

За доброто настроение на жителите и гостите на село Българево се проведе и музикална програма. Виновници за приятната атмосфера бяха участниците в местната фолклорна група, ДФТА Бизоне и Вили Пенева-ръководител на Денс клуб. През гостите се изяви и изпълнителят Пьотр Петрович от Молдова. Той се появява на празника на пъпеша за трета поредна година.

Село Българево е известен производител на пъпеши. Бустанните култури, отгледани тук, се отличават с невероятно плодово ухание и сладък вкус. Безспорно те са едни от най-търсените по родните пазари.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати