Къде се дестилира най-хубавото шотландско уиски?

Шотландско уиски

Първите сведения за производство на шотландско уиски датират от 1494 години, а днес се произвеждат милиони литри от него, като родината му Шотландия е най-големият производител на уиски в света.

Само в тази страна работят над 80 дестилерии, като най-много са в района Спейсайд – цели 30. В 10 от тези дестилерии отлежава и т.нар. uisge beatha - водата на живота.

Популярното шотландско уиски идва от 5 региона – Спейсайд, Лоуленд, Хайленд, Айслей и Кембълтаун, всеки от които има специфични характеристики.

1. Талискер – тази дестилерия за шотландско уиски се намира на остров Скай, който е разположен на около 2 часа от Инвърнес. Характерното на това уиски е, че има мощен и пиперлив вкус;

2. Балвени – намира се в сърцето на региона Спейсайд, като в дестилерията освен да опитате едно от най-добрите уискита по цял свят, може да наблюдавате и цялата технология по производството му;

3. Лагавулин – разположена е на петия по големина шотландски остров Айсъл. Уискито тук има опушен и солен вкус. В тази дестилерия отново предлагат туристическа обиколка, като може да видите и процеса по производство на уискито;

4. Хайленд парк – дестилерията се намира на Оркнейските острови и освен на уискито тук може да се насладите на удивителната природа;

5. Лафройг – дестилерията се намира на остров Айсъл;

Дестилерия за уиски

6. Бенромач – това е една от най-малките дестилерии, намираща се на границата с Форес. Уискито се произвежда от най-добрия шотландски ечемик и чиста изворна вода;

7. Далуини – това е една от най-високо разположените дестилерии, която прави приятно уиски с лек привкус на мед;

8. Аран – дестилерията се намира на остров Аран и е една от най-малките шотландски дестилерии;

9. Гленморанджи – тук се произвежда най-популярното малцово уиски в Шотландия;

10. Краганмор – дестилерията се намира на брега на река Спей, като тук използват една от най-сложните технологии за производство на малцово уиски.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати