Първият договор за частно складиране на сирене у нас вече е факт

Сирене

Първият по рода си договор по извънредната европейска схема за помощ за частно складиране на някои видове сирена вече е подписан и от България. Държавен фонд Замеделие се включи в отворената от Европейската комисия временна извънредна схема за помощ.

Нуждата от нея се породи от създалия се дисбаланс в търсенето и предлагането на сурово мляко и млечни продукти. Проектът бе предприет с цел стабилизиране на пазара. Срокът за кандидатстване изтече на 15 януари.

Държавният орган прие само заявленията за произведените на територията на България сирена, които отговарят на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Те трябва да са с минимална възраст, съответстваща на периода на зреене, определен в технологичната документация на производителя, както и този в националните стандарти.

Подписаният договор е за складиране на 247.154 тона млечни продукти. Това е 36% от българската квота. За страната ни максималното отпуснато количество за складиране е 696 тона. Договорът е за период от 60 до 210 дни, а финансирането се изчислява по схема - 15.57 евро/тон на склад за постоянните разходи за складиране и 0.40 евро/тон на ден за складиране по договор.

Заявления за изплащането ѝ се подават три месеца след изтичане на договора и ако всичко е в норма, превеждането на парите става до 120 дни.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати