Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»С 16 000 тона е намаляло производството на сирене у нас

С 16 000 тона е намаляло производството на сирене у нас

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
С 16 000 тона е намаляло производството на сирене у нас

През последните 10 години производството на сирене в страната е намаляло с 16 000 тона, показват данните на Министерството на земеделието и храните. През 2008 година мандрите у нас са произвели 73 026 тона сирене, а 10 години по-късно обемът е паднал до 57 577 тона.

Статистиката е стряскаща, защото след като България стана член на Европейския съюз, бе принудена да ограничи износа на бялото саламурено сирене.

В същото време спадна и производството на мляко. През последната година мандрите у нас са отчели 600 914 тона прясно мляко, а преди 10 години това количество е било 718 018 тона.

По данни на министерството през миналата година в страната са произведени 146 114 тона заквасени млека, 70.9 милиона литра течни пакетирани млека и 24 458 тона кашкавал.

С 16 000 тона е намаляло производството на сирене у нас

Тези цифри показват, че количеството на заквасени млека се увеличава. Производството на кашкавал също отчита ръст с малко повече от 4000 тона за последните години.

Най-голям ръст при млечните продукти обаче бележат топените и пушени сирена. През последните 2 години са произведени с 40% повече топени и пушени сирена за нашия пазар в сравнение с миналото десетилетие.

Данните показват и че в страната ни се внасят предимно концентрирано мляко, мляко и сметана на прах, както и млечен концентрат от странни-членки на ЕС.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest