100 тона оранжерийни краставици са сертифицирани до момента от Инспекторите по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци от Българската агенция по безопасност на храните.
Този месец инспекторите започнаха проверки на български производители на плодове и зеленчуци.
Стана ясно, че оранжерийните краставици родно производство са с много висок клас на качество и добри вкусови показатели, отговарящо на продуктовите спецификации или с други думи, на българските стандарти.
Сертифицирането протича по Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в страната ни чрез специфично подпомагане по реда на Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г.
Наредбата е за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане.
Съгласно Наредбата се следи именно контрола върху съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци: домати, краставици, пипер, полско и оранжерийно производство, ябълки, череши, праскови, включително нектарини, кайсии включително зарзали, с продуктовите спецификации, одобрени със заповед на министъра на земеделието и храните.
Коментари