Внимание! Зехтинът свършва

Зехтин
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Цената на зехтина расте прогресивно с всяка изминала година. През тази година се очаква качеството да намалее дори още повече за сметка на цената, която отново ще се покачи. Това е резултат от пониженото производство през изминалата година.

Цената на най-ценното растително масло е скочила с 20% през изминалата година. Тогава сушата и многото болести унищожиха огромна част от европейската реколта. През 2015 година световното производство се е свило с една трета, по данни на Международния комитет по маслиновото масло (International Olive Council). Експертите прогнозират, че през 2016 година тенденцията ще се запази.

Испания е най-големият износител на зехтин. В световен мащаб тя доставя до 40% от количествата на световния пазар. Страната обаче пострада от невижданите горещини през лятото на 2014 година. По думите на специалистите, тази реколта е била най-лошата за последните 20 години.

За да успее да отговори на търсенето на пазара, Испания и другите страни-производителки са принудени да продават от резервите си. Това означава, че вадят миналогодишен зехтин, а както знаем, времето влияе пагубно на маслиновата продукция. Практиката ще се запази и през сезон 2015 – 2016 година заради продължаващото глобално затопляне.

Очаква се Испания да произведе 1.2 милиона тона тази година. Това е с малко повече от предходната. В добрите години количеството достигаше до 1.8 милиона тона, за които днес дори не може да се мисли.

Маслини

Положението в Италия е подобно на това на съседката ѝ. Страната осигуряваше 20 на сто от световната продукция. По-голямата реколта през изминалата година там обаче бе покосена от болести и не се знае през тази дали изобщо ще се родят здрави маслини.

Високите цени на маслото от маслини принуждава търговците все по-често да предлагат на клиентите си миналогодишен зехтин. Той е доста по-некачествен и хората просто избират други подобни продукти. Консумацията на зехтин бележи спад с цели 7% през изминалата година.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати