Физиобиолози от Филаделфия установиха, че веществата, съдържащи се в зехтина, могат да попречат на болестта на Алцхаймер, съобщава в. Дейли Телеграф.
Ето защо, според експертите, гръцката кухня държи лидерството в първенството на здравословно хранене.
Зехтинът съдържа вещества, включително олеокантал, които променят структурата на токсичните химикали. Смята се, че те допринасят за развитието на деменция.
Тези химически елементи директно нарушават функциониране на невроните в мозъка при страдащите от болестта на Алцхаймер, която води до загуба на паметта, загуба на нервни клетки и дисфункция на главния мозък.
Според автора на проучването професор Пол Бреслин, откритието ще помогне в намирането на ефективни средства за профилактика на това тежко заболяване.
Болестта на Алцхаймер е заболяване, свързано с деградация в психическите способности и атрофия на кората на мозъка. Обикновено засяга хора над шестдесетте.
Една от трудностите да се засече болестта е, че страдащите от нея не забелязват какво се случва с тях - просто не долавят промяната у себе си.
Коментари