Ужас! Тлъсти ларви изскочиха от агнешка главичка в столично заведение

Ларви
Снимка: Иво Биринджиев
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Няколко огромни ларви в порцията си с апетитна агнешка главичка откри клиент на едно от столичните заведения. Четирите тлъсти ларви от неизвестен вид са били сервирани заедно с ястието, а ужасеният клиент разбрал какво всъщност е ял едва когато вече бил попривършил с порцията си.

Агнешките главички с допълнителни протеини са били поднесени на Иво Биринджиев, който седнал да обядва в култовата столична кръчма Контеса. Заведението, известно с добрата си кухня в близкото минало и като едно от местата с най-добро шкембе в столицата, се намира в парк Свети Никола, на ъгъла на улица Пиротска и улица Опълченска.

Първоначално никой не заподозрял, че гнусните твари в чинията с агнешки главички са ларви. Клиентът сметнал, че е това са дреболийки и с апетит довършвал порцията си, когато установил грешката си.

Той незабавно извикал сервитьора и му показал гнусните подобни на тлъсти червеи неща в чинията си, но сервитьорът настоял, че това са най-обикновени протеинови ларви, които често се срещат в месото и в това няма нищо притеснително.

Все пак, за да го компенсират за гнусното преживяване, от заведението му предложили крем карамел, след което любезно му поднесли сметката, в която злополучната порция агнешки главички чинно фигурирала.

Агнешка главичка
Снимка: Иво Биринджиев

Шокиран от откритите ларви в чинията, както и от безхаберието на сервитьора в Контеса, Иво Биринджиев платил сметката си и напуснал заведението. По-късно постнал снимки от гнусната си находка на стената в профила си във Фейсбук.

Според запознати подобни случаи не са изолирани, а се случват много по-често, отколкото хората смятат. Въпросните ларви понякога обитават ноздрите или ушните ямки на агнетата и при недобре почистване на главичките остават там и биват сготвени и поднесени, привнасяйки един по-екзотичен вкус на това типично българско ястие.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е органът, който би трябвало да осъществява контрол върху качеството и безопасността на продуктите по цялата хранителна верига - от полето и фермата, до масата, в т.ч. условията и начина на съхранение, както и да се самосезира при подобни констатирани безобразия.

Предоставяме ви линка към източника

Готвач.БГ се свърза с въпросното заведение за коментар. В телефонен разговор служителят Стефан Иванов отрече да е имало подобен инцидент при тях. Той обясни, че всеки може да си снима каквото си иска и най-вероятно се опитват да си направят шега със заведението или е удар от страна на конкуренцията. Не успяхме да открием управителя на Контеса, който според Иванов, е на почивка.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Реалистично мислещ гражданин
Реалистично мислещ гражданин
03.04.2016 21:29
Интересно как след като клиентът е изял почти ЦЕЛИЯ си обяд, вижда ларвите! Как в началото мисли,че са дреболии? А дали не е правилно заведението да предложи десерт като комплимент? Или се очаква цялата сметка да се опрости... така всеки може да си оставя гадости в чинията , след като се е нахранил сладко и да иска да му опрпстят сметката!
Чист нагласен сценарии!
0
1
нонейм
нонейм
27.03.2016 15:40
Скалъпен номер, човешката злоба няма граници
1
1
Димова
Димова
24.03.2016 19:18
За да не се изпада в подобна ситуация -изкисвайте агнешките главички 24 часа в студена вода в 1-2 супени лъжици оцет,сменете поне четири пъти водата.Лаврите излизат,а за по добър ефект разчленете главичката.
1
0
Т.Р.
Т.Р.
23.03.2016 15:36
Това са ларви така наречения " метил". Попадат в черепната кухина на тревопасните животни по време на паша. Проникват там през ноздрите. Понякога чрез кихане животното успява да ги изхвърли, но доста често те достигат до мозъка и причиняват болки и дезориентация и то започва да си блъска и върти главата. Готвачите в ресторанта няма как да разберат дали в агнешката главичка има ларви, тъй като за да ги открият трябва да я надробят и разчоплят цялата. Тогава пък клиента ще е недоволен че му дават вече веднъж ядена и отсервирана порция. Така че угода няма :)
6
1
Янка Горанова
Отвратително! Според мен е трябвало веднага да се извика ХЕИ в заведението, недопустимо е да се предлага такава "храна" и да се плаща за това нещо..... И по-тъпо обяснение не успяха ли да намерят - протеинови ларви.... Предлагам да започнем всички да си ровим гнусни червеи и да си хапваме натурални протеинови ларви, ако това ще ни поднасят в "ЕЛИТНИТЕ РЕСТОРАНТИ"!
3
4
Данчо
Данчо
24.03.2016 18:27
"Елитни Ресторанти".... ?!?!?
Я пак, че не се разбра какво означава епитета "Елитни". Имате ли представа за каква хралупа става въпрос?!?
Само да отвориш входната врата и си се вмирасал на готвеното в кухнята, та това никак не кореспондира с определението "Елитните Ресторанти". :)
1
2