Джинджифил - какви са вредите от неправилното му използване

Джинджифил - какви са вредите от неправилното му използване

Джинджифил

Джинджифилът е сред най-старите растения, познати на човечеството. Първите данни за употребата му в кулинарията и медицината датират отпреди 5000 години. В някои азиатски страни дори се използва в направата на много лекарства, благодарение на лечебните свойства, които притежава. В момента е едно от най-често използваните растения по цял свят. Като едно от най-балансираните и най-необходимите растения джинджифилът се използва в древната медицинска система на Индия - аюрведа. За полезните свойства на джинджифила се споменава доста често в източната медицина, откъдето може да се подразбере колко е важен джинджифилът.

Според аюрведа джинджифилът се разглежда като хранителна добавка с широк спектър и е с универсални благотворни за човешкия организъм качества, особено за храносмилателната система и метаболизма, които са разположени в центъра на тази доктрина. Ако една храна се приема правилно, обработва се и се усвоява от тялото, тя не предизвиква никакви токсични или вредни ефекти. Ако пък стане точно обратното, тогава приемът на джинджифил предотвратява това вредно или токсично въздействие и се използва като по-мощна система за борба срещу вредните въздействия върху организма. Използването на джинджифила за борба срещу токсичните въздействия е широко разпространено както в Индия, така и в Китай.

Като всеки друг продукт джинджифилът също има своите негативи.

Сироп с джинджифил

Първоначално джинджифилът оказва негативен ефект върху храносмилателната система. Прекомерното количество приет джинджифил може да доведе до киселини в стомаха, диария, да предизвика дразнене в устната кухина, стомашен дискомфорт, метеоризъм, гадене и повръщане.

Нежеланите реакции от прекаляването с джинджифил могат да се излекуват с лекарства. Рядко срещана вреда от прекомерен прием на джинджифил е блокиране в червата на храна след недостатъчно сдъвкване на джинджифила. Хората, страдащи от язва, в никакъв случай не бива да консумират джинджифил.

Джинджифилът понякога се използва от бременните жени за потискане на сутрешното гадене. Според експертите обаче консумирането на дори повече от 1 грам джинджифил от допустимото на ден може да доведе до проблеми при раждането. Прекомерното количество може да окаже нежелано влияние върху хормоните на бебето, да предизвика кървене и в някои случаи аборт. В последните седмици от бременността в никакъв случай не бива да се пие чай от джинджифил.

Джинджифилът води до намаляване на нивото на кръвната захар. Препоръчва се след консумацията му веднага да се измери нивото на кръвната захар. Ако се види спад на нивото, веднага трябва да се пие чаша плодов сок или нещо сладко, което да повиши нивата на зхарта в кръвта.

Стомах

След приема на джинджифил се стимулира кръвообращението и съсирването на кръвта, като се увеличава скоростта на кръвния поток. Хората, с нарушения в кръвосъсирването, трябва да бъдат внимателни, да не консумират джинджифил в излишък. Хора, които ще се подлагат на операция, не бива да консумират никакъв джинджифил поне две седмици преди операцията.

Прекомерно големите количества джинджифил има вероятност да предизвикат сърцебиене, което е и един от най-опасните странични ефекти на джинджифила. Според научните изследвания джинджифилът е една от ключовите съставки на газираните напитки, така че може да бъде във всяка напитка, която пием. Тази форма на прием може да предизвика сърдечната аритмия при хора, които консумират газирани напитки в големи дози.

В същото време консумацията на джинджифил води до повишаване на секрецията на жлъчката. Според експертите пациенти, които имат проблеми - като камъни в жлъчката, трябва да стоят далеч от джинджифил. Ако пък все пак коренът се приема, трябва да е в умерени количества.

В допълнение джинджифилът може да влезе във взаимодействие с упойващи лекарства, което може да забави възстановяването след операция или увеличаването на постоперативното кървене. Ако на ден се консумира 5 или повече чаши чай от джинджифил, това може доведе до главоболие, повръщане, диария, световъртеж, сърцебиене, стомашни киселини и безсъние.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати