Миксер или блендер - кой е по-добър помощник в кухнята?

Блендер

Миксерите открай време са неизменен помощник в кухнята. Те всъщност са малки битови машинки, с които разбиваме яйца, напитки, мусове, забъркваме тесто. Миксерите обикновено са ръчни и стационарни. Основната разлика между тях е в мощността.

Миксерите с мощност до 220 вата са ръчни. Стационарните миксери са доста по-голяма мощност (от 270 до 350 вата). Тези миксери са със купа, към която се прикрепва устройството за разбиване.

Предимството на стационарните миксери е в това, че освен удобни те са и с по-широки лопатки за разбиване. По този начин сместа се разбива по-бързо и по-добре се хомогенизира. И двата миксера разполагат с различни приставки за работа.

Съвременните миксери са много по-функционални. Те могат да разбиват и смесват различни продукти, да бъркат тесто, да режат лук, моркови, ядки. Тези помощници в кухнята обаче са предназначени за малки порции и поради тази причина не трябва да се претоварват.

Миксер

За по-големи количества се използват блендерите. Електрическата част на тези устройства е прикрепена към чаша или кана, на дъното на която са монтирани метални лопатки, с които се раздробяват продуктите.

Блендерът е с още по-голяма мощност от миксера. Той може да се използва дори за надробяване на лед. И миксерите, и блендерите имат различни скорости на работа. Обикновено скоростите са от 3 до 6.

За удобство около превключвателя има знаци и рисунки, указващи режима на работа при различните продукти. В по-новите модели е добавен и импулсен режим, който разделя работата в един режим на кратки серии. Целта е смлените частици да падат отново върху лопатките за разбиване и така да се получи по-еднородно хомогенизиране.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
29.09.2016 12:34
Благодаря, Албена за приятната статия.!
Обичам всякаква техника да имам и да ми е в помощ в кухнята. Веднага щом се появиха стационарните миксери си купих на Kenwood, изключителен помощник ми е. Няма нещо което да се разбивам с него, а най-важното е , че мога да измесвам примерно по 1 кг брашно за козунак и затова правя по няколко килограма около Великден. Изключително съм доволна, а и освен че ми помага е много красив уред. Блендер също ползвам, а понякога и ръчния миксер влиза в действие. Обичам да купувам техника за помощ в кухнята и мисля, че съм се обзавела с всичко необходимо.
0
0
Gergana Tsvetanova
Gergana Tsvetanova
29.09.2016 10:02
За мен и двата уреда са много практични.Всеки от тях си има приложение в кухнята.Миксер,блендер,пасатор трябва да има всяка съвременна домакиня.В това забързано ежедневие в което живеем те са неизменни помощници.
0
0