Захарта все повече се отхвърля като вредна за здравето и се търсят нейни алтернативи. Две от тези възможности са еритритолът и стевията. При избора обикновено се противопоставят двете предложения и се търси съотношението между ползи и вреди. Ето какво може да се каже за тези два подсладителя.
Какво е еритритол?
Подсладителят еритритол може да се намери в много плодове и зеленчуци. Търговският еритритол се прави от ензимно хидролизирано царевично нешесте. Създава се глюкоза, която след това ферментира в еритритол.
По същество еритритолът е захарен алкохол с молекулна структура, подобна на захарите и на алкохолите. Класифицират го като захарен алкохол.
Еритритолът има захарност 60-70 процента от тази на захарта, което значи, че да се получи същата сладост, трябва да се ползва повече еритритол.
Продуктът има само 0, 2 калории на 1 грам, което е 5 процента от калориите в захарта. Безопасен подсладител за диабетици е и при кетогенни диети.
С него често се приготвят кето бонбони, кето сладкиши и други кето десерти.
При високи дози води до стомашно-чревни неразположения.
Какво е стевия?
Подсладителят стевия се получава от изолиране на сладко-вкусовите гликозидни съединения в листата на растението стевия. Подсладителят стевия се приема за високо интензивен. Макар да се приема като нов подсладител, той има растителен произход.
Не е нито естествен, нито изкуствен подсладител, защото стевията трябва да се обработи, за да се получи подсладител, а все пак е от растение и затова не може да се причисли към изкуствено получени вещества.
Подсладителят стевия е безопасен за диабетици и при кето диети и има 0 калории. Добър диуретик е, но може да засегне мъжкия фертилитет. В това отношения еритритолът е по-добър от стевията.
Еритритол срещу стевия
Еритритолът и стевията имат сладък вкус, но и при двата подсладителя той е далече от този на захарта. В стевията дори се открива горчив вкус.
Еритритолът е сладък, но създава усещане за хлад в устата. Тъй като няма собствен вкус се смесва добре с всякакви други вкусове. Антиоксидантните му свойства го правят подходящ за подобряване на здравето на устната кухина. Той обаче е по-скъп от стевията.
Стевията също има положително действие върху здравето. Понижава кръвното налягане и подпомага храненето на хората с диабет.
Стевията също притежава антиоксидантни свойства, но има послевкус и това трябва да се има предвид при комбинирането с други хранителни съставки.
Трудно е да се каже категорично дали еритритолът е по-добър от стевията. В много кулинарни рецепти той е за предпочитане, тъй като стевията нагарча. Но от друга страна еритритолът е с по-висока цена. Има опция и двата кето подсладителя да се смесят и така да се получи балансиран вкус. Който и подсладител да изберете, е добре да се консултирате преди това с диетолог, който да ви увери, че даденият продукт е подходящ за вашите специфични нужди.
Коментари