gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Есенна сладост - грозде!

Есенна сладост - грозде!

Есенна сладост - грозде!
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Древни легенди разказват, че корените на гроздето идват от Средиземноморския басейн. Неговото отглеждане и прибиране на реколтата е ритуал, който винаги е заемал централно място в културата на народите от този район. Често беритбата се превръщала в пирове, банкети и обреди.

Първи са го отглеждали шумерите и финикийците, гърците са го превъзнасяли като свещен плод на боговете и благодарение на това, отглеждането на лозята имало значително подобрение в качеството, а римляните по-късно са го разпространили широко в стария континент.

Свойствата и ползите от грозде

Сладостта, което отличава гроздето, е придружена от важни свойства от хранителна гледна точка. Гроздето, особено черното, се смята за естествен антиоксидант с високото си съдържание на биофлавоноиди, които забавят образуването на свободни радикали и помагат да се противопостави на окисляването на LDL.

Ползите от гроздето не спират дотук, защото този плод, толкова любим, има ценно защитно действие на нашето сърце, а съдържанието на фенол в гроздовата кожица помага на кръвта да избегне образуването на тромбозни плаки.

Неговата сладка природа и кверцетин, друг биофлавоноид, съдържащ се в червеното грозде, го правят истинска мина на енергията, идеален, за да се изправи пред изчерпването на силите, типично през смяната на сезон. Умерената консумация се препоръчва само за децата, поради трудностите свързани с храносмилането на кожицата му и диабетно болни, поради високото съдържание на на захари.

Есенна сладост - грозде!

Стафиди

Производството на стафиди датира от Османската империя: една легенда разказва как султан, борейки се с тигър, забравил чепка грозде на слънце. Така, гроздето се изсушило и се превърнало на стафиди с висока сладост. Днес има голямо разнообразие на стафиди. Те се приготвят от грозде с малки, сладки зрънца, без семки и имат дебела кожа.

Можете да си приготвите и у дома, като окачите гроздовете на сухо и топло място. Така плодовете ще достигнат типичният дехидратиран външен вид /в зависимост от климата, могат да се съхраняват няколко месеца в килер/.

Лозови листа

Предвид отличните хранителни свойства на лозовите листа, те намират широко приложение в кухнята на Гърция, Турция, на арабските държави, както и у нас. Обичайно е да се консумират лозови листа, пълнени с кайма, ориз или различни миксове.

Най-годни са листата в ранното си развитие. След старателно измиване и попарване, можете да ги използвате в избраната от вас рецепта. А за да са налични през цялата година, се осоляват и консервират в саламура или олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати