Армения - задължителна дестинация за всеки чревоугодник

Тонир
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Република Армения е държава в Югозападна Азия. Граничи с Турция на запад, Грузия на север. Има общи граници и с Азербайджан на изток и с Иран на юг. Столицата на страната е Ереван.

Арменската кухня е една от най-древните кухни в Азия и със сигурност най-старата в Кавказкия регион. Създаденото през VI век преди новата ера Арменско царство е било под почти непрекъснато влияние на перси, римляни, монголи, византийци, араби, турци, но въпреки това културата, както и кухнята на страната се запазват и развиват.

Дори извън пределите на съвременна Армения кулинарната култура е запазена. Арменците, които живеят в България, на Бъдни вечер сервират топик, които са щедро подправени, също така и сварени кюфтета от булгур, също ануш абур - сладка супа от жито, и пиас - пюре от фасул.

В древни времена местното население използва вертикална пещ, наречена тонир, и така тя се разпространява. Готвенето в тази пещ придава специфичен вкус на хляба и на ястията, които са с месо, риба и зеленчуци. Температурата в пещта може да достигне около 500 градуса по Целзий, а формата ѝ осигурява непрекъсната циркулация на горещ въздух.

В тонир арменците пекат лаваш - тънки кори, които могат да са кръгли или правоъгълни от наквасено тесто, които се лепят по стените на пещта. В селските райони на страната все още се запасяват с него, като го сушат и складират за зимата. Преди да се яде, хлябът се пръска с вода и се загрява.

В арменската кухня има голямо разнообразие от техники и това личи в супи като спас, която е на основата на кисело мляко и яйца, или бозбаш /разгледай галерията/, при която месото се вари, докато не се отдели от костите, и често към него се добавят зелено грозде или сливи. Някои от оригиналните местни сладкиши като например с кафе гата са на основата на дълго и търпеливо приготвяно многолистно тесто.

Други сладкиши можете да опитате две седмици след като са приготвени, особено ако включват плодове и ядки. В десертите може да намерите и необичайни продукти като патладжани, зелени домати и динени кори.

В арменската кухня може да намерите богато разнообразие от рецепти, които се отличават със сложен и изискан вкус, които местните дължат на природата и нейните продукти. Земята в страната е малко, но за сметка на това е много плодородна. Пшеницата и ечемикът са основните зърнени култури в страната. Отглеждат се и много зеленчуци. Плодовете също не отстъпват по важност - праскови, грозде, дюли и пъпеши се ядат из цялата страна.

Планинските пасища пък осигуряват голямо количество говеждо и овче месо, а горите - дивеч. От животните, които дават мляко, арменците правят и различни млечни продукти, най-вече пресни, неферментирали сирена, както и мадзун, което е арменският еквивалент на нашето кисело мляко.

В Армения е популярно ястието лахмаджун, което наподобява пица с тънък, хрупкав блат, богато гарниран с домати, мляно говеждо месо, подправки и чесън.

Армения няма излаз на море, но има езерото Севан, което е единствен дом в света на севанската пъстърва. Тази риба е най-използвана в арменската кухня.

Патладжанът е един от най-любимите зеленчуци на арменци. От него те правят схтораз -рулца от патладжани с млечна плънка с чесън.

Плодове като дюля, слива, лимон, нар, стафиди се използват при готвене най-вече за ястия с месо и риба, което им придава приятен и необичаен вкус. Кайсията има особено значение за Армения. В по-често сушен вид се използва в ястия с агнешко и други меса и за различни супи - например за супа леща.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати