В класацията за най-големи любители на храната на първо място неминуемо стои Франция. Или поне така смятат французите. Те си похапват с безгранично удоволствие и въпреки това запазват линията си. Причина за това се крие в традиционната им кухня и начин на хранене. Те са оценени дори от ЮНЕСКО - френската кухня е включена в списъка с нематериалното наследство на планетата.
Във Франция храната се приема по-сериозно от всеки друг аспект в живота, с изключение може би на виното. Тя е домът на пастета, франзели, масло, миризливите сирена, кроасаните и още много други. Всичко това напълно справедливо дава основание на французите да смятат, че са най-големите чревоугодници. Някои дори твърдят, че те са измислили думата.
И наистина, когато се замислим за това коя е най-добрата туристическа дестинация за любителите на храни в света, Франция е първото, което ни идва на ум. Има обаче и други народи, които влизат в класацията за чревоугодници.
Сред останалите места в класацията заслужено стои Италия. Това е страната с най-добрите макаронени изделия, сушени меса, сирене пармезан и разбира се - пици.
Друг вариант е да заложите на Япония - нацията, която процъфтява благодарение на високото качество и щателна подготовка на храната за всяко хапване. Или може би Тайланд или Виетнам, Сингапур или Перу – всяка една от тях би била добър избор за любителите на храната.
Но всички изброени дотук дори не се доближават до най-доброто място за чревоугодниците в световен мащаб. Докато в почти всеки град в света може да откриете италиански, френски и японски ресторанти, то за да се докоснете до кулинарния разкош на тази страна, трябва да я посетите. Става въпрос за Испания.
Испания е мястото, където всеки се грижи за храната, но никой не вдига твърде много шум около това. Това е домът на паелята, но дори тя не е най-предпочитания деликатес.
Пет от най-добрите 20 ресторанта в света са в Испания, включително номер едно - El Celler де Can Roca. За сравнение, Франция е представена от 2, а Италия – само от 1 ресторант.
Испанците определено разбират от храна и във всеки от районите на страната могат да се опитат различни деликатеси. На масата на всеки традиционалист неминуемо присъстват зехтинът, чесънът, ароматните подправки, и най-вече - виното. Това я превръща в една от здравословните кухни в света. Широко приложение в испанската кулинария намират и подправките шафран, розмарин, майорана, мускатно орехче и др.
Испанските шунка и кашкавал са пословично вкусни. На особено обожание в страната се радва хлябът, натрит с чесън, залят с масло и поднесен с домати. Сред ястията, превърнали се във визитка на Андалусия и Валенсия, е студената доматена супа гаспачо, поднесена с прясно изпечени хлебчета.
В северните части на Испания любителите на морските изкушения могат да открият невероятни рибни блюда. От този регион произхожда знаменитото ястие от риба [треска] пил-пил. Тайната в приготвянето му се крие в свежестта на изходните продукти.
За Испанската кухня може да се говори много. Най-добре е обаче да се опита. Веднъж докоснете ли се до нея, ще помните този допир до края на живота си.
И съвсем логично, предлагаме ви да опитате няколко изкушения от традиционна испанска кухня:
- Гаспачо по градински с чеснови филийки;
- Испанска студена супа салморехо;
- Свинско филе в Мадейра;
- Испанска картофена салата;
- Пиле по андалуски.
Коментари