Цели 670 тона храна отиват на боклука, а ето какво прави държавата

даряване на храна

Огромно количество храна у нас отива на боклука. Над 670 000 тона продукти се изхвърлят, вместо да бъде давана на хора, живеещи под прага на бедността.

Храната, която отива на боклука за една година, може да изхрани всички българи, живеещи под прага на бедността, и то в продължение на година и половина. В това е категорична Цанка Миланова от Българската хранителна банка. Всичко това е въпреки промяната на закона и отпадането на ДДС за дарените храни. До момента законът просто не работи.

До момента отговорните министерства не са изготвили нормативните документи, нужни за узаконяването и прилагането на нормите. Това е и причината, която възпира кандидат-дарителите.

Три органа трябва да се активизират. Министерство на земеделието и храните трябва да определи кои храни могат да бъдат дарявани, а Министерство на труда и социалната политика - да издаде списък с хората, които подлежат на подпомагане. Министерство на финансите пък ще отчита даренията.

Храна

От 1-ви януари догодина всеки продукт, дарен до 30 дни преди изтичане срока на годност, е свободен от ДДС. За да не се начислява данък, общата стойност на даренията не трябва да надвишава 0.5% годишни от оборота на данъчно задълженото лице.

Поправките, които бяха приети миналата година, трябва да заработят в най-скоро време. Основна тяхна цел е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. Данните на Българската хранителна банка показват, че ежегодно се унищожават над 670 хил. тона храна. И това на фона на цифрата от 21.2% от българите или 1.54 млн. души, които живеят в тотална бедност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати