Живеете близо до верига за бързо хранене – вие сте в опасност!

Бързо хранене

Една интересна тенденцият - в по-бедните квартали има повече места за бързо хранене и хората са по-дебели.

Бързото хранене е основен виновник за затлъстяването на човечеството. Оказва се обаче, че пред опасността от напълняване съвсем съзнателно се поставят по-бедните хора.

Британски учени са установили интересна тенденция. Оказва се, че в по-бедните квартали има повече места за бързо хранене. Учените от Университета на Западна Англия са склонни да смятат, че децата, които се намират в близост до ресторанти от този рисков тип, са по-склонни да развият наднормено тегло в сравнение с тези, чиито домове са по-далеч.

Изследователите са проследили теглото на над 1500 деца от държавни начални училища на възраст от 4 до 11 години. Данните показват, че малчуганите, които живеят близо до вериги за бързо хранене, са в много по-висок риск от качване на наднормено тегло в периода между първата и последната година в основното училище.

Това е първото по рода си изследване, което показва връзката между достъпа до вериги за хранене и напълняването. Изводите от него повдигат въпроси за ролята на разпространение и достъпност на храна, както и влиянието ѝ върху начина на хранене на малките деца.

Бургери

Причина за затлъстяването са много комплексни фактори. Средата на жилищния квартал е основополагаща за развитието или ограничаването на това заболяване. Когато родителите не могат да си позволят изискани ресторанти и качествена храна, а фаст фуудът е под носа им, решението да хранят децата си с тези вредни храни се взема много по-лесно.

Учените прецизно са изчислили каква е достъпността до бърза храна на всяко едно от децата в проекта. Те са проверили колко такива места за хранене има в обсег от половин миля от дома му. Резултатът - в по-бедните квартали има повече места за бързо хранене.

Фаст фууд

В момента във Великобритания има 56 638 заведения за бързо хранене. Те са разположени предимно в по-бедните квартали и райони. Това е над една четвърт от всички места за хранене в страната, което е наистина притеснително.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти