gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ябълките и ядките усилват имунната система

Ябълките и ядките усилват имунната система

Ябълки
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Да изяждате само по една ябълка на ден е напълно достатъчно. Плодът намалява възпаленията, които са причинени от заболявания, свързани със затлъстяването.

Това е изводът, който направиха група американски учени. Разтворимите фибри, които се съдържат в ябълките, а също и в ядките и в овеса, намаляват възпаленията в човешкия организъм и усилват неговия имунитет, обяснява професор Грегъри Фройнд от Университета на Илинойс.

Как действат разтворимите фибри? Те променят имунните клетки, които придобиват противовъзпалителна роля. И по този начин допринасят за по-бързото възстановяване от инфекции.

От друга страна разтворимите фибри увеличават производството на противовъзпалителния протеин интерлевкин 4, казва още доктор Фройнд.

По време на изследването, той и колегите му подложили лабораторни мишки на хранителен режим, много беден на мазнини. Храните, които гризачите консумирали, съдържали разтворими или неразтвороми фибри.

Ядки

По този начин 6 седмици по-късно мишките имали различна имунна реакция. Тогава учените ги накарали да се разболеят. Инжектирали в организма им веществото липополизахарид.

Два часа след манипулацията гризачите, които консумирали разтворими фибри, били два пъти по-слабо засегнати от заболяването. Те се възстановили два пъти по-бързо.

Ябълката по начало има много полезни свойства. Според лекарите тя също гони старостта. В тези плодове се съдържа пектин. Той има свойството да свързва всички токсини, които се произвеждат при разграждане на храните в човешкия организъм.

Пектинът подпомага изхвърлянето на съединения, образувани при процеси на гниене в червата. Много полезни са в случаите на хронични отравяния с уран, олово, живак, кадмий, манган и пр.

Киселите ябълки се полезни за хора, които страдат от гастрит, колит, жлъчно заболяване и са с понижена киселинност на стомашния сок.

Всеки ден, един час преди ядене е добре да изяждате две кисели ябълки, ако страдате от атеросклероза и хипертония, както и за профилактика при исхемична болест на сърцето и рак на дебелото черво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати